Birleşik Krallık ve AB arasındaki ‘Sosis Savaşı’nda ateşkes ilan edildi

Birleşik Krallık, Avrupa Birliği (AB) ile Brexit sonrasında Kuzey İrlanda gibi Birleşik Krallık topraklarına bazı et ürünlerini göndermek için Eylül ayının sonuna kadar anlaşmaya vardı

Bir Doğu Londra restoranında servis edilen İngiltere’nin geleneksel sosis ve patates yemeği (Reuters)

Londra ve Brüksel arasındaki büyük gerginlikten sonra yapılan ateşkes sonucunda Birleşik Krallık, sosis gibi soğutulmuş etleri Birleşik Krallık topraklarına göndermeye devam edecek. Etlerin gönderiminin 1 Temmuz tarihinde, bugün yasaklanması bekleniyordu.

Birleşik Krallık'ın Brexit Bakanı David Frost, “Birleşik Krallık'tan Kuzey İrlanda’ya soğutulmuş etin gönderilmesini sağladığımız için mutluyuz. Bu olumlu bir ilk adım ancak kalıcı bir çözüm bulmamız gerekiyor. Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık'In bir parçası ve tüketiciler önümüzdeki yıllarda İngiltere’de satın alınan ürünlerden yararlanabilmeli” açıklamasında bulundu.

Diğer yandan, Avrupa Birliği anlaşmanın belli bir süresinin ve güçlü şartlarının olduğunu ifade etti. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic yaptığı açıklamada “Açık çek vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Londra ve Brüksel arasındaki gerilimin kaynağı, AB üyesi olmayan ülkelerde olduğu gibi, geçici olarak planlanan Birleşik Krallık topraklarına soğutulmuş et sevkiyatını yasaklayan tedbirlerin getirilmesiyle ilgiliydi.

Brüksel, Londra’yı verdiği sözleri yerine getirmemekle suçlarken, Birleşik Krallık ise AB’nin sert kurallar koymasından şikayetçi.

Brexit’in bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU