Trudeau'dan "kilise yangınları" açıklaması: Geçmişteki yanlışları düzeltmek için birlikte çalışmalıyız

Eski kiliselerin kundaklanmasıyla ilgili açıklama yapan Trudeau, "Gidilecek yol bu değil. İbadet yerlerinin yıkımı kabul edilemez ve durdurulmalı" dedi

Fotoğraf: Reuters

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve bazı yerli liderleri, eski yatılı kilise okullarında yerli çocukların ceset kalıntılarının bulunmasının ardından Katolik kiliselerinin kundaklanmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Trudeau, "Gidilecek yol bu değil. İbadet yerlerinin yıkımı kabul edilemez ve durdurulmalı. Geçmişteki yanlışları düzeltmek için birlikte çalışmalıyız" dedi.

First Nations Asamblesi Ulusal Şefi Perry Bellegarde de açıklamasında, insanların kızgın olduğunu anladığını ancak kiliseleri yakmanın çözüm yolu olmadığını söyledi.

Bellegarde, “Hayal kırıklığını, öfkeyi, incinmeyi ve acıyı anlayabiliyorum, hiç şüphe yok. Ama bir şeyleri yakmak bizim tarzımız değil. Yolumuz ilişkiler kurmak ve bir araya gelmek.” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

British Columbia ve Saskatchewan'daki eski yatılı okul alanlarında isimsiz çocuk mezarlarının keşfedilmesinin ardından, son bir haftada 4’ü British Columbia, 1’i Alberta ve sonuncusu da Nova Scotia eyaletinde olmak üzere ülke genelindeki tarihi 6 Katolik kilisesi, polisin "şüpheli" olarak nitelendirdiği yangınlarda hasar gördü veya tamamen yandı.

Saskatchewan'daki St.Paul’s Katedralinin ana girişine ise kanlı elleri temsilen kırmızı boyalı el işaretleri bırakan kimliği belirsiz kişi veya kişiler, "Bizler çocuktuk" yazısı yazdı.

Öte yandan Katolik kiliselerine yapılan kundaklamaların ardından, dün akşam saatlerinde Newfoundland-Labrador eyaletinde Innu First Nation yerlilerinin yaşadığı Sheshatshiu'daki yerlilere ait bir merkezde yangın çıktı.

Ne olmuştu?

Geçen ay, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde eski bir yatılı okulun bahçesinde 215 yerli çocuğun cesedinin bulunmuştu.

Söz konusu cesetlerin bulunması ülkede yerli halka yönelik şiddeti yeniden gündeme getirirken, başka eyaletlerde de yeni mezarlar ortaya çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU