Yeni Zelanda’dan, kilo vermek için çeneleri kilitleyerek ağzın açılmasını engelleyen yeni bir buluş

İnsanlar bu yeni cihazın etik olup olmadığını sorgularken ve kimileri onu ortaçağ işkence aletlerine benzetti

Hastanın çenesini tutturmak (kilitlemek) için mıknatıs kullanan bir kilo verme cihazı (Otago Üniversitesi / AFP)

Yeni Zelandalı araştırmacılar, mıknatıslar kullanarak hastanın ağzını kilitleyen bir kilo verme cihazı geliştirdiler. Kimileri bu cihazı ortaçağ işkence aletlerine benzetse de, araştırmacılar obeziteyle mücadele için yeni bir araç olduğunu söylüyorlar.

Dünyada bir ilk olan bu yeni cihaz, diş kliniklerinde kullanılan bir tür mıknatısın hastanın üst ve alt azı dişlerine vidalar yardımıyla takılmasıyla çenelerin sadece iki milimetre açılmasını sağlıyor.

Cerrahi müdahalelere alternatif

Otago Üniversitesi Sağlık Bilimleri Okulu'ndan baş araştırmacı Paul Brunton cihazla ilgili şunları söyledi: “Bu yenilik, kişinin nefes almasını veya konuşmasını engellemeden sıvı bazlı bir diyet izlemeye zorluyor.”

Brunton yeni cihazın kalıcı olmayan, ekonomik ve çekici olan cerrahi müdahalelere bir alternatif olduğunu ve olumsuz bir sonuç doğurmayacağını söyledi.

Otago Üniversitesindeki araştırmacılar küresel obeziteyle mücadeleye yardımcı olmak için dünyanın bu ilk kilo verme cihazını geliştirdiler.

İngiliz Diş Hekimliği Dergisi'nin (British Dental Journal) bu ayki sayısında sonuçları yayınlanan çalışmayı yapan araştırmacılar Dental Slim Diet Control adı verilen cihazla iki haftalık bir deneme yapan yedi kadının ortalama 6.36 kilo kaybettiğini söylediler.

Peki cihaz etik mi?

Araştırmacılar hastaların başlangıçta bir miktar rahatsızlık yaşadıkları sonucuna vardıklarını ancak genel olarak tolere edilebilir bulduklarını söylediler.

1980' lerde popüler olan ve insanları sıvı diyetlerle sınırlamak için kullanılan çene teli yönteminin aksine bu cihaz kusma veya panik atak halinde devre dışı bırakılabiliyor.

Her ne kadar deneklerden biri, çikolatayı eriterek sıvı diyeti bozduğunu itiraf etse de, iki haftalık deneme süresince hastaların hiçbiri cihazın bu özelliğini kullanmadı.

Öte yandan bu yenilik sosyal medyada büyük bir etkileşime yol açtı. Birçok kullanıcı, araştırmacıları obez insanlara olumsuz şekilde damgalamakla suçlarken kimileri de bu yöntemin etik olup olmadığını sorguladı.

Bir kullanıcı cihazı "iğrenç ve insanlık dışı" olarak nitelendirirken, bir diğeri sağlıksız beslenme alışkanlıklarını güçlendirebileceğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/237121

DAHA FAZLA HABER OKU