"Değersiz" sanılan tablo yaklaşık 80 milyon TL'ye satıldı

Fransız ressam Fragonard'ın "unutulmuş" tablosunun "çok iyi şekilde korunduğu" açıklandı

Tablonun 1,5 milyon-2 milyon euroya (15 milyon- 20 milyon TL) satılması bekleniyordu (AFP)

Fransız ressam Jean-Honoré Fragonard'ın yıllarca "önemsiz" sanılan bir tablosu, cumartesi günü düzenlenen açık artırmada 7 milyon 680 bin euroya (yaklaşık 80 milyon TL) satıldı.

"A Philosopher Reading" (Okuyan Filozof) adlı eser, tablonun Fransa'da yaşayan sahiplerinin Enchères Champagne müzayede evinden Antoine Petit'i varlıklarının envanterini çıkarması için çağrılmasıyla ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petit, nesiller boyu ailede olan tabloyu görür görmez Fragonard'ın "uzman dokunuşlarını" ve "son derece samimi fırça darbelerini" tanıdığını söyledi.

Ancak tozla kaplı tabloyu indirip yakından inceleyen ve arkasında Fragonard yazısına rastlayan Petit, yine de "kesin şekilde emin olamadığını" kaydetti.

Bunun ardından 45,8 x 57 santimetre boyutlarındaki "unutulmuş" tabloyu inceleyen uzmanlar da eserin Fragonard'a ait olduğunu doğruladı. Tablonun "çok iyi şekilde korunduğu" açıklandı.

1732-1806 yılları arasında yaşayan Fragonard, 18. yüzyılın önemli ressamlarından biri olarak kabul ediliyor.

Petit, resmin 1768-1770 yılları arasında yapıldığını söyledi. Ailenin, eserin değeri hakkında hiçbir fikri olmadığını sözlerine ekledi.

Yapılan araştırma, resmin bir dönem Fragonard'ın arkadaşı minyatürcü Pierre Adolp Hall'a ait olduğunu ve 1796'da düzenlenen bir açık artırmanın ardından ortadan kaybolduğunu gösterdi.

Öte yandan alıcının kimliği açıklanmadı.

 

Independent Türkçe, CNN International, The Art Newspaper

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU