BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet’ten ırkçılığa tepki gösterme çağrısı

Bachelet, cinayetlerin cezasız kalmasına son verilmesini ve kolluk kuvvetleri hakkında kovuşturma yapılması gerektiğini söyledi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet. (AFP)

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri (UNHCR)  Michelle Bachelet 28 Haziran Pazartesi günü yaptığı açıklamada dünyada Afrika kökenlilere karşı ırkçılığın halen sistematik olarak devam ettiğini belirterek devletleri ayrımcı uygulamaları sona erdirmeye ve cinayetler hakkında kolluk kuvvetlerini kovuşturmaya çağırdı.

Michelle Bachelet, 2020'de George Floyd'un Minneapolis'te bir polis memuru tarafından öldürülmesi sonrası hazırlanan küresel rapora göre polisin ırksal profilleme ve aşırı güç kullanımının Kuzey Amerika, Avrupa ve Latin Amerika'nın çoğu bölgesinde halen yerleşik bir biçimde sürdüğüne dikkat çekti.

Yapısal ırkçılığın azınlıklar için iş, sağlık, barınma, eğitim ve adalete erişimde engeller oluşturduğunu vurguladı.

Sorumluluktan kaçma

Bachelet, BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu raporda şu ifadeleri kullandı:

“Cezasızlığı sona erdirmek ve güven inşa etmek için Afrika kökenlilerin seslerini dinlemeye, geçmişin miraslarıyla yüzleşmeye, hataları telafi etmeye, bütün devletleri ırkçılığı inkar etmeyi bırakmaya ve ortadan kaldırmaya çağırıyorum. Sistematik ırkçılığa sistematik bir tepki vermek gerekiyor. Bugün, ırksal eşitliğe ve adalete ulaşmak için çok önemli bir fırsat var."

Bachelet, Joe Biden'ın ocak ayında imzaladığı ve ABD’deki ırk eşitsizliğini ele alındığı yürütme emrini "umut verici bir girişim" olarak nitelendirerek memnuniyetle karşıladı.

Sistematik ırkçılık

Uluslararası alanda "nadiren sorumlu tutulan" kolluk kuvvetlerinin elinde 190 Afrikalı ve Afrika kökenli insanın öldüğüne dikkat çekilen. raporda şu ifadelere yer verildi:

“Afrikalıların ve Afrika kökenlilerin karşılaştığı ırkçılık ve ırk ayrımcılığının kökleri genellikle toplum üyelerinin aşağılanmasından kaynaklanan politikalara ve uygulamalara dayanıyor.”

Söz konusu sistematik ayrımcılığın daha çok kölelik mirasına sahip ülkelerde, köleleştirilmiş Afrikalıların transatlantik ticaretinde veya sömürgecilikte yaygın olarak görüldüğü aktarıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/236626

DAHA FAZLA HABER OKU