ABD’den Suriye-Irak sınırında hava harekatı: İran yanlısı gruplar vuruldu

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden ABD personelini korumak için her zaman harekete geçeceğini açıkça belirtmiştir" denildi

Fotoğraf: Reuters

ABD askeri güçlerinin, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla Irak-Suriye sınır bölgesinde İran destekli milis gruplarının kullandığı tesislere hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, gece yarısı gerçekleşen saldırıyla ilgili, "Irak'taki ABD personeline ve tesislerine yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırılarında bulunan İran destekli milislerin Irak-Suriye sınır bölgesindeki tesisleri hedef alındı" ifadesine yer verildi.

Saldırının ABD personelini korumak için II. Madde yetkisi uyarınca gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Bu akşamki hava saldırılarından da anlaşılacağı gibi, Başkan Biden ABD personelini korumak için her zaman harekete geçeceğini açıkça belirtmiştir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, saldırılarda, İran güçlerine ait Suriye'de iki ve Irak'ta bir noktada bulunan operasyon üslerinin ve silah depolama tesislerinin hedef alındığı vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD güçlerinin, Irak hükümetinin daveti üzerine IŞİD'le mücadeleye yardımcı olmak amacıyla bölgede bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, kendilerine karşı yapılan saldırılara açık ve "net bir caydırıcı mesaj göndermek için" sözkonusu hava saldırısının gerçekleştirildiği kaydedildi.

Hizbullah Tugayları vuruldu

Bölgedeki aktivistler ABD'nin hava saldırısında en az beş milisin hayatını kaybettiğini bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise sınır hattının Suriye'de tarafında iki, Irak'ta ise bir hedefin bombalandığını ve vurulan bu hedefler arasında, İran yanlısı Şii Hizbullah Tugayları'na ait bir cephanelikle, komuta merkezleri bulunduğunu açukladı

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya göre operasyonda bir de çocuk hayatını kaybederken üç kişi de yaralandı.

"4 Haşdi Şabi milisi öldürüldü"

 Irak’ta Haşdi Şabi’ye bağlı Ketaib Seyyid'ül Şuheda milis grubu, yapılan yazılı açıklamada,  saldırıda 14’üncü Tugay’dan (Haşdi Şabi) 4 milisin öldüğü ifade edildi.

Irak hükümetinden konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

İran'dan açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade saldırının "bölgedeki istikrarı bozduğunu" söyledi.

Hatipzade şunları kaydeti:

ABD'nin yeni yönetimi; duygusal davranışlar, krize yol açan ve bölge halkı için gerginlik ve sorun çıkarıcı yanlış adımlar yerine istikametini düzeltmelidir. Bıraksın bölge halkı onların müdahalesi olmadan kendi kaderleriyle ilgili karar alsın. ABD'nin yaptıkları kesinlikle bölgedeki istikrarı bozmaktadır. İstikrarsızlığın kurbanlarından birisi de ABD'nin kendisi olacaktır.

 

 

 

AA, AFP, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU