NASA, Mars'taki uzay aracının sesini yayımladı: "Flüt gibi"

Uzay ajansı, Perseverance’ın fotoğrafları nasıl çektiğini açıklayan bir video paylaştı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'a gönderdiği son uzay aracının maceralarına yönelik "kamera arkası" bilgilerini paylaştı

Perseverance'ın nasıl selfie çekebildiğinin açıklandığı bir video yayımlayan NASA, fotoğraf çektiği sırada uzay aracından gelen çarpıcı seslerin kayıtlarına da yer verdi.

18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yapan Perseverance, o günden beri Kızıl Gezegen'de çektiği selfie'lerle takipçilerini heyecanlandırıyor.

Örneğin, uzay aracının Nisan 2021'de çektiği bir fotoğrafta hem etkileyici Mars manzarası hem de minik helikopter Ingenuity açıkça görülüyor
 

pia24542-perseverances-selfie-with-ingenuity-1041.jpg
Nisanda yayımlanan selfie, büyük yankı uyandırmıştı (NASA)


Perseverance da bu selfie'yi çekerken tıpkı insanlar gibi kolunu kaldırdı ve robotik kolun ucuna monte edilmiş kamerayı kendisine ve minik dostuna çevirdi.

Ancak uzay araçlarının son derece yüksek çözünürlüklü kameralarıyla oluşturulan bu tür fotoğraflar, Dünya'da insanların çektiği selfie'lerden çok daha karmaşık.

Örneğin, Nisan 2021 tarihli görüntü aslında 62 farklı fotoğrafın bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.

NASA araştırmacıları, cuma günü Youtube hesabından yayımlanan açıklayıcı bir videoda uzay aracının tüm bu süreci nasıl gerçekleştirdiğini ayrıntılarıyla anlattı.
 


Videoda, Perseverance'ın fotoğraf çekmek için robotik kolunu ve kameralarını hareket ettirirken çıkardığı sesler de yer aldı. Bu sesler, uzay aracının Mars'taki rüzgarları kaydettiği mikrofonları tarafından yakalanmıştı.

Perseverance'ın robotik operasyonlar baş mühendisi Vandi Verma, videonun sunuculuğunu üstlendi ve uzay aracından gelen bu sesleri "flüt gibi" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ses kayıtlarında ayrıca robotik koldan gelen uğultu ve tıkırtı sesleri de duyulabiliyor.

Mars'ta selfie çekmek, Dünya'daki araştırmacılar için de epey zor bir işlem. NASA'nın aktardığına göre görüntüleri planlamak, işlemek ve bir araya getirmek için yaklaşık 10 kişilik bir çekirdek ekip seferber oluyor.

Uzay aracının fotoğraf çekmek üzere hareket ettiği sırada ekipmanlarının zarar görmemesi için de büyük bir özen gerekiyor.

 

Independent Türkçe, CNET, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU