Fransa’da #MeToo hareketini başlatan kadın “iftira” suçlamasıyla hakim karşısında

Sandra Muller, Fransız televizyonu yöneticisi Eric Brion’u bir partide kendisine cinsel içerikli ifadeler kullanmakla suçlamış, Brion ise iftira davası açmıştı

Sandra Muller / Fotoğraf: The Independent

#MeToo (Ben de) etiketiyle kadınların maruz kaldıkları cinsel tacizleri sosyal medyada ifşa etme hareketinin Fransa’daki öncüsü Sandra Muller, başkent Paris’te hakim karşısına çıktı. Muller’e, cinsel tacizine maruz kaldığını iddia ettiği Eric Brion tarafından iftira davası açılmıştı.

New York’ta yaşayan Fransız gazeteci Sandra Muller, Fransız televizyonu yöneticisi Eric Brion’u bir partide kendisine cinsel içerikli ifadeler kullanmakla suçlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muller, tweet’inde Brion’un kendisine' “Büyük göğüslerin var. Tam benim tipimsin. Seninle yatmak istiyorum” dediğini yazmıştı.

Muller bu paylaşımını, yapımcı Harvey Weinstein’ın birçok kadını taciz ettiği skandalın ortaya çıkmasının ardından Ekim 2017’de yapmıştı. Muller, tweet’inde 5 yıl önce meydana gelen olaya atıfta bulunuyordu.

Sandra Muller, başka bir tweet’inde ülkedeki diğer kadınlara iş yerlerinde maruz kaldıkları cinsel taciz deneyimlerini #BalanceTonPorc (domuzunu ifşa et) etiketiyle ifşa etmeleri çağrısında bulunmuştu.

Muller bu paylaşımında, “#balancetonporc! Siz de iş yerinizde karşılaştığınız cinsel tacizleri isim vererek anlatabilirsiniz” ifadesini kullanmıştı.

Bir sosyal medya takip sitesine göre, Muller’ın bu tweet’inden sonra bir yıl içinde #BalanceTonPorc etiketiyle bir milyona yakın paylaşımda bulunuldu.

Gazeteci Muller’le uygunsuz bir şekilde sadece bir kez konuştuğunu belirten Eric Brion, kadınları cinsel av olarak gördüğü tasvirinin kariyerini olumsuz etkilediğini söyledi. Brion, Muller’den 50 bin Euro (yaklaşık 328 bin TL) tazminatın yanı sıra 15 bin Euro (yaklaşık 99 bin TL) yasal işlem ücreti talep etti. Brion ayrıca Muller’in adının geçtiği tweet’ini silmesini istedi.

 

 

Fransa’da çarşamba günü yapılan duruşma yoğun ilgi görürken, #balancetonporc hareketine tepki gösterenler de vardı.

Brion’ın avukatı Marie Burguburu, müvekkilinin uygunsuz flörtü için özür dilediğini ve “kimseyi taciz etme niyeti bulunmadığını” vurguladı.

Burguburu, mahkeme heyetine, “Brion, Sandra Muller’i beğendiğini ve bir akşam onunla flört etmeyi denediğini söyledi. Bu, flört etme hakkıdır” dedi.

Duruşmada hazır bulunan Sandra Muller, “toplumun her kademesine yayılan bir akım başlattığını” belirterek, “nihayet cinsiyetçi saldırıların, bunlar ne olursa olsun, ciddiye alındığını” görmek istediğini kaydetti.

Muller’e cinsel içerikli ifadeler kullanmasına rağmen kendisinin “cinsel tacizde bulunan biri olmadığını” mahkeme heyetine söyleyen Brion, ertesi gün Muller’dan kısa mesajla özür dilediğinin altını çizdi. Brion, olayın ardından iş bulmakta zorlandığını ileri sürdü.

Eric Brion, “kendini savunmanın imkansız olduğu sosyal medyada” yargılandığı için yasal olarak hakkını aramaya karar verdiğine vurgu yaptı.

Muller’in avukatı Francis Szpiner, duruşmada heyete şunları söyledi:

“Bir erkek önünüze dikilip size böyle bir teklifte bulunduğunda bunu rahatsız edici bulmuyorsanız, sizin adınıza üzgünüm fakat bugün kadınların ve erkeklerin büyük çoğunluğu bunun böyle olduğunu düşünüyor.”

Sandra Muller ise paylaşımıyla ilgili olarak, “Bu, zarar verme niyeti olmadan yapılmış bir öfke çığlığıydı” dedi.

Brion’ın özür dilemesine rağmen “stratejisini değiştirerek kendisini mahkemeye vermesine” şaşırdığını dile getiren Muller, “sonuna kadar savaşacağını” kaydetti. Muller, davanın “cinsel tacizle mücadelede gerçek bir tartışma fırsatı sunmasını” ümit ettiğini ifade etti.

Sandra Muller, ocak ayındaki Facebook paylaşımında, “#balancetonporc mağdurların seslerini duyurmasına yardımcı oldu ve tabu olarak görülen gerçek bir toplumsal soruna ışık tuttu” dedi.

Mahkeme kararını eylülde verecek.

Fransa Cinsiyet Eşitliği Yüksek Konseyi tarafından ocakta yayımlanan bir rapor, 2017’de bir milyondan fazla Fransız kadının cinsel tacize katlanmak zorunda kaldığını ortaya koydu. Rapor, ülkede cinsiyetçilikle ilgili yapılan araştırmanın bir parçasıydı.

Cinsel içerikli hakaretlerin kadınların “her gün karşılaştığı şiddet” olarak tanımlandığı raporda, en sık sürtük (salope), fahişe (pute) ve kahpe (connase) hakaretlerinin yapıldığına dikkat çekildi.

Ülkedeki siyasiler, sokakta cinsel taciz veya kadının arkasından çalınan ıslık için 750 Euro’ya (yaklaşık 5 bin TL) kadar para ceza verilmesini içeren yasayı geçen yıl kabul etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU