Eş Genel Başkan Mithat Sancar: HDP'yi feshetmeyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Biz HDP’yi sonuna kadar savunacağız, yaşatacağız ve büyüteceğiz” dedi

Fotoğraf: HDP

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında Tunceli’de “Canlar Hakikat ve Adalet İçin Buluşuyor” programının açılışında konuştu: 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alevi kurumları ve STK temsilcileri ile Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun da katıldığı buluşmada Sancar, “Şimdi içinden geçtiğimiz bu dönem tekçi, baskıcı, inkarcı ve kıyıcı zihniyetle eşitlik, adalet ve özgürlük isteyen zihniyet arasındaki mücadelede final yılı olacaktır. Bir büyük yol ayrımına doğru ilerliyoruz” dedi.

HDP'yi yaşatacağız ve büyüteceğiz

Alevi toplumunun en temel sorunun da eşit yurttaşlık meselesi olduğunu söyleyen Sancar, kapatma davası için ne yapacaklarını da şöyle anlattı:

Kapatma davası konusunda söylediğimiz açıktır; Biz HDP’yi sonuna kadar savunacağız, yaşatacağız ve büyüteceğiz. Yani “partiyi feshedin de bu davayı boşa çıkarın” diye iyi veya kötü niyetli görüş belirtenlere hatırlatmak için bunu açıkça dile getirmek istiyoruz. Hayır, HDP’yi feshetmeyeceğiz. Esasen bu partiyi kapattırmayacağız. Yaşatacağız ve büyüteceğiz. Neden? Buraya sizleri davet etmemizin nedeni partimizin mücadelesini anlatmak değildir. Bunu sizlere değil bizleri izleyen kamuoyuna mesaj olsun diye söyledikten sonra bizim toplantıyla bağlantısını kuracağız. 

 

E4uIPFBXEAMzKR6.jpg
Fotoğraf: HDP

 

“Bu kadar güçlü kökleri ve bu kadar geniş dalları olan bu fikriyatın, bir davayla kapatılması mümkün olmaz” diyen Sancar şu ifadeleri kullandı:

Kapatılsa ne yapacaksınız diye soruluyor. Kapatılsa bile mücadelemizi sürdürecek yollar var. O yollar nedir diye soruluyor, işte cevabı sizine buluşmaktır. Biz cevabımızı sadece merkez parti teşkilatlarında, sadece merkez kurumlarımızda konuşarak ortaya koymuyoruz. Bizim bundan sonra kapatma davasına da, dava ola ki aleyhimize sonuçlanırsa, sonrasına da karar verirken temel şiarımız istişaredir, müzakeredir, toplumun demokrasi güçleri dediğimiz bütün çevreleriyle diyalogdur. Bizim yolumuzu biz değil siz belirleyeceksiniz.

Zalimin hileleriyle ve yalanlarıyla baş etmeyi öğrendik

HDP’nin halkla, demokrasi güçleriyle istişare ederek yolunu belirleyeceğini vurgulayan Sancar şöyle konuştu:

Dersim direniş ve mücadelenin şehridir. Pirimizin sözünü anmadan burada bu konuşmayı bitirmenin doğru olmayacağını biliyoruz. İdam sehpasına götürülürken Pirimiz Seyid Rıza “Ben sizin yalanlarınızla ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun” dedi. Biz de diyoruz ki; Sevgili Pirimiz, biz boyun eğmemeyi, diz çökmemeyi senden ve senin gibi büyük öncülerimizden öğrendik. Özgürlük ve eşit mücadelesinde dik duran, bedel ödeyenlerden öğrendik. O günden bugüne bir şey daha öğrendik; biz zalimin hileleriyle ve yalanlarıyla baş etmeyi de öğrendik. Ama bunu iyice kuvvetlendirmek için hep birlikte konuşmaya ihtiyacımız var. İstişareye, irşada ve irfana birlikte ulaşmaya ihtiyacımız var. İşte o zaman belki de gönül rahatlığıyla Pirimiz Seyid Rıza’ya  sözümüzü daha kuvvetli söyleriz. Pirim, biz bunların hileleriyle de yalanlarıyla da mutlaka baş edeceğiz. Aşkla ve hakikatle kalın. Hak yardımcımız, hızır yoldaşımız olsun.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU