Katarlı askeri personel ve askeri öğrenciler Türkiye'de tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimi alacak

Türkiye ile Katar arasında imzalan "Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İşbirliği" protokolü ile birlikte Katarlı asker gençler, ayrılan kontenjanlara göre Türkiye'de tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alabilecek

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Türkiye'yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalanmıştı / Fotoğraf: AA

Türkiye ile Katar arasında “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği” protokolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yaymlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protokole göre; Katarlı Askeri Kuvvetleri’ndeki gençler sınava girmeden Türkiye’de tıp, diş hekimliği, eczacılık sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabilecek.

Orduevlerini de kullanabilecekler

Protokol kapsamında görevlendirilen misafir personel ve misafir öğrencilerin mali ve özlük hakları da belirlendi. Faaliyetlerin ücretli, ücretsiz veya indirilmiş ücret karşılığında düzenlenmesine kabul eden ülke karar verecek. Protokolde Katarlı misafir personel ve yakınları ile Katarlı öğrencileri mümkün olan hallerde askeri hava/kara ulaşım araçlarından ücretsiz istifade edebilecek. Askeri orduevi ve misafirhanelerden de yararlanabilecekler.

katar.jpg
Karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı / Kaynak: Resmi Gazete

 

Hastane kurup işletebilecek

Protokole göre iki ülke de karşılıklı misafir öğrenci kabul edebilecek ve misafir personel istihdam edebilecek. Sağlık kurumlarının kurulması, işletilmesi ve sağlık hizmeti sunumu alanında karşılıklı bilgi paylaşımı ve yardımlaşma da iş birliği kapsamına alındı. Ayrıca hasta tedavisi, sağlık lojistiği alanında iş birliği, sağlık alanında ortak tatbikat ve ziyaretler düzenlenmesi de öngörüldü.

Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hava Tabip Tuğgeneral Durmuş Aydemir tarafından imzalanan protokol 5 yıl için düzenlendi. Aksi beyan edilmedikçe bu sürenin sonunda her yıl otomatik olarak uzayacak.

Kılıçdaroğlu'ndan tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu protokele tepki gösterdi. "Bizim çocuklar o okullara girebilmek için bütün gençliklerini heba ediyorlar" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

Kendi gencine bu kadar sevgisiz bu kadar saygısız bir iktidar işte. Hiç mi utanmıyorsunuz bunları yaparken ey Ak Parti? Aranızda biriniz çıkıp da bu adaletsizdir diyemedi mi? Bizim çocuklar o okullara girebilmek için bütün gençliklerini heba ediyorlar!

AK Partili Dağ: Külliyen yalandır

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise sözkonusu anlaşmanın "askeri öğrencilerin değişim programı çerçevesinde karşılıklı olarak okutulmasına ilişkin" olduğunu kaydetti.

Dağ Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Bugün sosyal medyada yayılmaya çalışılan "Katar Türkiye'de sınavsız öğrenci okutacak" iddiası külliyen yalandır. Katar ile yapılan anlaşma, askeri öğrencilerin değişim programı çerçevesinde karşılıklı olarak okutulmasına ilişkindir. Maalesef muhalefet ve sosyal medyadaki tetikçileri, her türlü yalana başvurmayı sürdürmekte ve bu uğurda gençlerimizin zarar görmesini bile göze almaktadır. 

Gençler. Siz bu yalancılara bakmayın, sınavınıza odaklanın. Hepinize başarılar diliyorum.

MSB: Her Katar’lının sınavsız tıp fakültelerine girmesi diye birşey yok bu protokolde

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, "Katarlıların tıp fakültelerine sınavsız ve ücretsiz gireceği ile ilgili tartışmalar gerçeği yansıtmıyor" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Bu protokol askeri sağlık alanında işbirliği protokolü ve misafir personel ve misafir öğrenciler Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker sivil personel ile Katar silahlı kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor. Her Katar’lının sınavsız tıp fakültelerine girmesi diye birşey yok bu protokolde. Detaylı bilgilendirme yapılacak.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU