Rusya Savunma Bakanı Şoygu: NATO sonrası, Afganistan'da yeniden iç savaş çıkabilir

Şoygu konuşmasında, Afganistan'da sağlam bir devlet yönetim yapısının oluşturulamadığını ve bu nedenle NATO'nun çekilmesi sonrası çatışmaların başlayabileceğini söyledi

Fotoğraf: AA (arşiv)

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 9. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmasında NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi süreciyle ilgili yorumlarda bulundu.

Afganistan’da sağlam bir devlet yönetim yapısının oluşturulamadığını söyleyen Şoygu, "NATO askeri güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından, halkın durumunun kötüleşmesi, yoğun göçlerin yaşanması ve aşırıcılığın komşu ülkelere yayılması gibi tüm olumsuz sonuçlarıyla birlikte iç savaş yeniden yaşanabilir" dedi.

Şoygu ayrıca, "Pakistan ve İran dahil Afganistan ile sınırı olan ülkelerinin yer aldığı Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) tüm imkanlarının kullanılması gerekiyor. İslamabad ile Tahran’ın etkileşimi olmadan Afgan düğümünün çözülmesi imkansız" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"NATO, Avrupa’da füze sistemlerini Rusya’ya karşı konuşlandırıyor"

NATO’nun askeri eylemlerini de değerlendiren Şoygu, "NATO, Avrupa’da füze sistemlerini Rusya’ya karşı konuşlandırıyor" diyerek şunları kaydetti:

Askeri bakış açısından, füze saldırı ve füze savunma sistemlerinin kombinasyonu ile sadece bölgede değil, tüm dünyada güç dengesini değiştirme kapasitesine sahiptir. Eğer orta menzilli füzelerinin konuşlandırılmasına yönelik karar alınırsa, bu durum Rusya’nın doğu bölgelerine de tehdit oluşturacak.

Afganistan'da son durum

ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte, ülkedeki Taliban güçleri saldırılarını artırmaya başladı.

Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlayamaması sonrası ülkedeki istikrarsızlık sona ermedi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Taliban kent merkezleri dışarıda tutulduğunda dahi ülke topraklarının yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

Taliban, ülkedeki 407 ilçeden 100'den fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. 

Son 2 ay içerinde ülke genelinde Taliban'ın kontrolüne geçen ilçe sayısı da 25'i geçti.

NATO kuvvetlerinin ülkeden tamamen çıkmasıyla birlikte Taliban ve  Afgan hükümeti arasındaki çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

Türkiye ise, NATO'nun çekilmesi sonrası Afganistan'daki kuvvetlerinin yerinde kalabileceğini ve Kabil Havalimanını Türk güçlerinin koruyabileceğini açıklamış, ABD yönetimi de bu duruma sıcak bakmıştı. Taliban ise, Türkiye'nin söz konusu teklifini kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU