Taliban, Afganistan'ın en büyük şehirlerinden Kunduz'un kapısında

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, AFP’ye verdiği demeçte militanların Kunduz çevresinde operasyonlar yürüttüğünü ancak şehre saldırmadıklarını söyledi

Taliban unsurları Afganistan’ın güneyindeki Kunduz çevresindeki saldırıları sürüyor. (AP)

Dün Kuzeydoğu Afganistan'ın en büyük şehri Kunduz'u kuşatan Taliban militanları, hükümet güçlerini birçok bölgeyi terk etmeye zorladı.

Eyalet meclisi üyesi Emruddin Veli, AFP’ye şu açıklamada bulundu:

“Kunduz'da durum endişe verici. Şehrin kapılarındaki Taliban militanları, ordu ile karşı karşıya. Şehrin kuzeyindeki Eşin Köprüsü'nün kontrolünü ele geçiren Taliban militanları, kuzeyde Tacikistan sınırından Kunduz'a giden yolları, güneyde ise Kabil'e çıkan ana yolu kapattı. Afgan güçleri geri çekildi. Anayollara konuşlanan Taliban ise sadece sivillerin geçişine izin veriyor.”

İsmini vermek istemeyen bir güvenlik kaynağı da AFP’ye yaptığı açıklamada söz konusu durumu doğruladı. Kaynağın ifadelerine göre Afgan güvenlik güçleri, bir hafta boyunca süren yoğun çatışmaların ardından geri çekilmek zorunda kaldı ve üç bölgeyi kaybetti. Yetkili, Afgan kuvvetlerinin hava desteği almaması halinde bir felaket yaşanacağı uyarısında bulundu.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, AFP’ye verdiği demeçte militanların Kunduz çevresinde operasyonlar yürüttüğünü ancak şehre saldırmadıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsyancıların 2015 ve 2016 yıllarında ele geçirdiği Kunduz daha sonra hükümet güçleri tarafından geri alınmıştı.

Yerel basına açıklamada bulunan Kunduz Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Enamuddin Rahmani son 24 saat içerisinde 50 Taliban unsurunun öldürüldüğü, 30’unun da yaralandığı bilgisini verdi. Güvenlik güçlerinin görevlerine devam ettiği vurguladı.

Taliban isyancıları mayıs ayından bu yana endişe verici bir hızla geri çekilen Afgan güçlerine karşı ilerleme kaydediyor.

Afgan ordusu özellikle kuzeydeki Kunduz, Bağlan, Bedahşan ve Faryab illerinde şiddetli saldırılarla karşı karşıya.

Geçtiğimiz hafta Faryab'da en az yirmi unsuru öldürülen özel birlikler de dahil olmak üzere ordu saflarında ağır kayıplar verilmişti. Bölgeden gelen haberler birliklerin uzak bölgelerdeki önemli mevzileri kuşatma nedeniyle terk etmek zorunda kaldığı yönünde.

Ülkenin hemen hemen tüm eyaletlerinde varlığını hissettiren Taliban, birçok büyük şehri kuşatma altına almış durumda. Hareket, büyük şehirler hariç ülkenin güneyindeki çoğu bölgeyi kontrolü altında tutuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU