Likud Partisi’nden Netanyahu’ya tepkiler büyüyor: Artık parti lideri olarak kalamaz

Partide boğucu bir mali kriz yaşandığının açıklanmasının ardından, eski Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, Netanyahu’nun artık parti lideri olarak kalamayacağını söyledi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

İsrail’de Likud Partisi içinde, partinin lideri, eski başbakan ve şimdi muhalefet lideri olan Binyamin Netanyahu’ya karşı duyulan hoşnutsuzluk geçtiğimiz hafta zirve noktasına ulaştı.

Partide boğucu bir mali kriz yaşandığının açıklanmasının ardından, eski Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, Netanyahu’nun artık parti lideri olarak kalamayacağını söyleyerek, yaklaşan seçimlerde parti liderliği ve başbakanlık için şahsen ona meydan okumaya karar verdiğini bildirdi.

Bencil ve başarısız performansı nedeniyle Netanyahu’ya öfkeli olan binlerce Likud üyesinin hislerini dile getiren Edelstein, parti üyesi bir grup aktivist ile yaptığı görüşmede, “Her gün, parti başkanlığına aday olma kararımın ne kadar doğru olduğunun farkına varıyorum. Parti yoldaşlarımdan birçoğunun bunun için bana saldıracağından emindim. Ancak nereye gidersem gideyim her yerde Netanyahu’yu değiştirme zamanının geldiğini söylemelerine şaşırdım” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Edelstein, Naftali Bennett ve Yair Lapid başkanlığındaki yeni hükümetin uzun sürmeyeceğini ve düşene kadar tökezleyeceğini öne sürerek, “O zaman bu durumu değiştirmeye hazır olmalıyız, ancak Netanyahu liderliğinde değil, farklı yollarla. Kazanmak için çalışıyorum ve böylece partimiz hükümeti tekrar kazanacak” ifadelerini kullanarak şöyle devam etti;

“Netanyahu, başbakanlık pozisyonunu kendisiyle dönüşümlü olarak rakibimiz olan üç isme Gideon Sa’ar, Naftali Bennett ve Benny Gantz’a teklif etti. Ancak başbakanlığı, kendisini destekleyen bakanlar arasında, Likud partisindeki isimlerden birine devretme tekliflerini kabul etmedi. Buradaki herkes şunu anlamaya çalışıyor: Netanyahu bunu neden hiçbir Likud liderine önermedi? Herkes biliyor ki, yerine Likud Partisi’nden başka birinin başbakan olmasını kabul ederse parti iktidarda kalacak. Böyle bir bencillik olur mu?”

Likud liderliği için başka bir rakip: Nir Barkat

Likud liderliği için başka bir rakip olduğu da biliniyor. Bu isim, bir iş insanı olan Kudüs eski Belediye Başkanı ve Knesset üyesi Nir Barkat.

Likud partisindeki kaynaklara göre, partinin borçları ve bütçe açığı 40 milyon şekel (13 milyon dolar) olduğu için liderlik krizine eşlik eden bir de mali kriz ortaya çıktı.

Bu durum, başbakanlık ofisinde çalışanların çoğunu kimseye danışmadan yüksek maaşlı parti çalışanları olarak ataması nedeniyle Netanyahu’ya duyulan öfkenin bir başka nedeni.

Yedioth’a bağlı Ynet’in haberine göre, partinin bir grup eski saha lideri, partinin durumunu görüşmek üzere Likud sekreteryasının mümkün olan en kısa sürede bir toplantıya çağrılmasını istedi.

Bu aktivistler, “Netanyahu’nun yardımcılarının sayısı azaltılmalı, maaşları düşürülmeli ve parti tarafından finanse edilen bazılarının çalışma koşulları değiştirilmeli” dedi.

Başbakanlık Hukuk Müşaviri Shlomit Barnea, yeni hükümete güvenoyu verildiği için Netanyahu’nun hala kullandığı resmi merkezdeki çalışanları fonlamayı durdurmaya karar verdiğini açıkladı.

Bu açıklamanın ardından, parti içinde hoşnutsuz olanlar Netanyahu’nun harcamalarının finansmanı konusunda önümüzdeki günlerde keskin bir tartışmanın gerçekleşmesini bekliyorlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU