İsrailli bilim insanları: Evliliğinde mutsuz erkeklerin felç geçirerek ölme riski daha yüksek

Mutsuz evliliğin, sağlık açısından tıpkı sigara gibi bir risk faktörü olduğu ifade ediliyor

Evliliğin sağlığa etkisi, düşünüldüğünden daha fazla (Unsplash)

İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi’nden bilim insanları, evliliğinde mutsuz olan erkeklerin özellikle felç geçirerek ölme riskinin daha yüksek olduğu sonucuna vardı.

Araştırmanın arkasındaki halk sağlığı araştırmacısı Dr. Shahar Lev-Ari, "Erkeklerin evlilikten duyduğu memnuniyetsizlik, sigara içmeyle veya egzersiz yapmamayla benzer büyüklükte bir risk faktörü. Bu çok şaşırtıcı" dedi.

Lev-Ari ve ekibine göre bu araştırma, bireylerin daha az hastalanması ve daha uzun yaşaması için evlilik terapisinin teşvik edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Journal of Clinical Medicine isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırma, "Çiftler için evlilik eğitimi programları, genel nüfusun sağlığını iyileştirme politikasının bir parçası olarak uygulanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar 30 yılı aşkın süredir devam eden bu çalışmada, 10 bin İsrailli erkeğin 1965'ten beri kaydedilen sağlık verilerini inceledi. Çalışmanın katılımcılarından evliliklerine 1 ila 4 arasında puan vermeleri de istenmişti.

Lev-Ari, "Evliliklerinden duydukları tatmin seviyesinin, aslında genel nedenlerle ölüm ve felç nedeniyle ölümü öngörebileceğimiz bir faktör olduğunu keşfettik" diye konuştu.

Bulgular, evliliğinden memnun olmayan erkeklerin herhangi bir nedenden ölme ihtimalinin, kendileriyle aynı yaşta olan ama evliliğinden tatmin olan erkeklere göre yüzde 19 arttığını ortaya koydu. Bu kişilerde felç kaynaklı ölüm olasılığı ise yüzde 69 daha fazlaydı.

Lev-Ari, araştırmanın önemini şöyle açıkladı:

Bu araştırma, halk sağlığı yetkililerinin tıpkı sigara içmeyi önlemeye ve fiziksel egzersizi teşvik etmeye yatırım yaptığı gibi, evlilikte doyuma da yatırım yapması gerektiğini şiddetle öneriyor.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Eurekalert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU