MKE özel statülü şirket haline getirilerek Hazine'ye devredilecek

Makina Kimya Endüstrisi Kurumu’nun şirketleşmesinde son aşamaya gelindi. TBMM tatile girmeden MKEK’in şirketleştirilmesi planlanıyor. Hisselerin tamamı hazineye devredilecek

Kırıkkale Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası'nda Türkiye'nin ilk yerli Milli Piyade Tüfeği üretimi yapılıyor / Fotoğraf: AA

Makina Kimya Endüstrisi Kurumu’nun şirketleşmesinde son aşamaya gelindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBMM tatile girmeden MKEK’in şirketleştirilmesi planlanıyor. Hisselerin tamamı hazineye devredilecek. Türkiye’nin en eski üretim tesislerinden Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) yeniden yapılandırılıyor. Geçmişi Osmanlı dönemindeki harp sanayiine dayanan, çağdaş üretim tesisleri Ankara’da Kurtuluş Savaşı sırasında kurulan MKEK, özel statülü bir anonim şirkete dönüştürülecek.

ISO 500 listesinde 133. sırada

DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre, yasal değişikliğin TBMM tatile girmeden bitirilmesi hedefleniyor. Temel çerçevenin belli olduğu belirtilirken, yakın zamanda son taslağın hazırlanacağını vurguladı. MKEK İSO500 listesinde 1.4 milyar TL üretimden satışlar düzeyiyle 133. sırada bulunuyor.

MKEK’in yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak uzun süredir tartışmalar sürüyordu. İktisadi Devlet Teşekkülü statüsünde bulunan kuruluşun, savunma sanayiinde etkinliğinin artırılması, personel, ticari faaliyetler vb. konularda daha rahat hareket etmesi için şirketleşmesine yönelik öneriler bulunuyordu. Kamu yapısı içinde önemli tesisleri bulunan MKEK, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri haline geldi. MKEK’in ağır silah, barut, roket patlayıcı, 2 adet silah, çelik, fişek, hurda, kapsül, makine-maske, mühimmat, pirinç olmak üzere 12 ayrı fabrikası bulunuyor. Çankırı silah fabrikası dışındaki fabrikalar Ankara ve Kırıkkale’de yer alıyor.

Hisseler Hazine’ye devredilecek

MKEK’in anonim şirkete dönüştürülmesine ilişkin yasa çıkarılacağı için özel statülü şirket olacak. Bu kapsamda hisselerinin tamamı Hazine’ye verilirken, hisselerin temettü hariç yönetim hakları Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak. Şirket, Milli Savunma Bakanlığının tesis ve envanterini kullanabilecek.

TSK için silah ve mühimmat üretiyor

MKEK, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan her türlü hafif ve ağır silahın mühimmatını üretiyor. Ayrıca tabancadan MPT milli piyade tüfeğinin çeşitli varyasyonlarına, Fırtına obüslerinden tank namlularına kadar hafif ve ağır silahları da üretiyor. Çok namlulu roketatarların roketleri, gaz maskesi, bazı savunma ürünlerinin alt sistem ve parçaların üretimi gerçekleştiriliyor.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU