Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinde bazı ülkelerin liderleriyle görüştü

Erdoğan, zirve kapsamında ilk olarak Macron ile bir araya geldi. Fransa'dan yapılan açıklamaya göre; Macron, Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini belirtti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesine katıldı.

Zirve kapsamında bazı ülkelerin liderleriyle bir araya gelen Erdoğan, ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

52 dakika süren ve basına kapalı gerçekleşen görüşmede Libya, Suriye ve bölgesel konular ele alındı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmenin beklenenden daha uzun sürdüğüne dikkat çekerek iki liderin Suriye ve Libya konusunda birlikte ilerlemeye istekli olduklarını belirttikleri aktarıldı.

Açıklamaya göre Macron, Erdoğan'a, müttefikler arasında NATO içindeki değerler, ilkeler ve kurallar konusunda stratejik bir netleşme ve İslam'la ilgili tartışma hakkında netleşme gereğini teyit etti.

Macron, Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini tekrar belirtti.

Erdoğan ile görüşmenin İslam bağlamında meseleleri açıklığa kavuşturmayla ve Libya ile Suriye'de birlikte çalışmaya yönelik ortak amaç ortaya koymayla sonuçlandığını aktaran Macron, "Fransız laikliği ve Cumhuriyetin değerleri istismar edilmemelidir" vurgusunu yaptı.

Johnson ve Merkel ile görüşme

Macron ile görüşmesi sonrası Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Erdoğan ve Johnson'ın basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 25 dakika sürdü. 

Erdoğan ve Merkel görüşmesine ilişkin açıklama yapan Alman hükümet sözcüsü ise, iki liderin 24-25 Haziran'daki AB zirvesi öncesinde AB-Türkiye ilişkilerinin durumunu ve BM öncülüğünde Kıbrıs sorununu çözmek için yürütülen çalışmaları görüştüğünü ifade etti.

Daha sonra zirvenin ana oturumundaki toplantıya katılan Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile toplantı öncesi sohbet etti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU