Venezuela muhalefet lideri Guadio hükümet ile müzakerelerin tıkandığını söyleyip sokak çağrısı yaptı

Arabuluculuk yapan Norveç’e göre ise hükümet ile muhalifler arasındaki görüşmeler devam edecek

Venezuela muhalef lideri Guaido halkı yine sokağa çağırdı / Fotoğraf: Reuters

Norveç'in başkenti Oslo'da Venezuela hükümeti ile Juan Guaido'nun liderlik ettiği muhalifler arasındaki görüşmeler ülkedeki siyasi krize sonuç bulabilmiş değil.

Guaido, sokağa çıkıp protestolara devam edeceklerini ifade etti.

Reuters'ın aktardığına göre görüşmelerde muhaliflerden oluşan heyet Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevini bırakmasını, yerine yeni bir genel seçim yapacak geçici hükümetin geçmesini talep etti.

 

Juan Guaido
Fotoğraf: AFP

 

Guaido daha önce yaptığı bir açıklamada "orta yolu bulmak" için görüşmeye devam etmek istediklerini ama yeni bir seçim yapılması çağrılarından vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide’e göre ise Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümet ile muhalefet temsilcileri arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildi ve taraflar müzakereyi sürdürme eğiliminde. 

Bakan Soreide,  çarşamba günü sonuçlanan görüşmelerin ikinci turunun ardından yaptığı açıklamada, "Taraflar siyasi ve ekonomik meseleler ile seçim konusunda üzerinde mutabık kalınacak anayasal çözüm arayışını devam ettirme isteklerini gösterdiler." dedi.

Konuyla ilgili ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Twitter hesabından bir açıklama yaptı. 

 

 

Guaido ile telefonda konuştuğunu belirten Pence, “Ona, özgürlük tesis edilene kadar Amerika’nın Venezuela halkını desteklemeye devam edeceğini söyledim. Venezuela halkı diktatörlük ve baskıdan mustarip. Nicolas Maduro gitmeli.” dedi.

Venezuela hükümeti ve muhalifler bu ayın başında ilk kez Norveç'in çağrısı üzerine müzakere edebilmek için Oslo'ya gelmiş ve Norveçli yetkililerle ayrı ayrı görüşmüştü.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU