Uçak kiralama şirketi Avolon: Uçan taksiler, yolcu uçaklarına rakip olabilirler

Fakat İrlandalı Avolon, uçan dolmuşlara 2 milyar dolara kadar yatırım yaparak, rekabetin gökyüzüne taşınacağını açıkladı

Dünyanın en büyük uçak kiralama şirketlerinden Avolon,  yaklaşık 1,000 adet elektrikli dikey kalkış ve iniş yapan hava aracını piyasa çıkar çıkmaz satın alacağını açıkladı / Fotoğraf: Twitter @avolon_aero

Dünyanın en büyük uçak kiralama şirketlerinden biri olan Avolon, uçan taksi startuplarının hızla yayılmaları nedeniyle yolcu uçaklarına olan talebin azalabileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ticari hava taşımacılığı sektörü hali hazırda dünyanın çeşitli yerlerinde yüksek hızlı tren sektörüyle rekabet içindeydi. Fakat İrlandalı Avolon, uçan dolmuşlara 2 milyar dolara kadar yatırım yaparak, rekabetin gökyüzüne taşınacağını açıkladı.

Avolon, İngiliz Vertical Aerospace şirketi tarafından geliştirilen yaklaşık 1,000 adet elektrikli dikey kalkış ve iniş yapan hava aracını (eVOTL) piyasa çıkar çıkmaz satın alacak müşteriler arasında yer alıyor. İngiliz eVOTL imalatçısı Vertical Aerospace özel amaçlı bir şirket ile birleşerek halka arz olmayı planlıyor.

Alman hava dolmuşu startup'ı Lilium da Mart'ta yaptığı açıklamada benzer bir süreçle hisselerini ABD borsasında satışa sunacağını açıklamıştı.

Anlaşmalar, trafikten kaçmak isteyen ve kentler arasında seyahat yapmak isteyen yolculara yeni bir seçenek sunacak olan dikey kalkış ve iniş yapabilen pilli hava araçlarına artan ilgiyi yansıtıyor.

120 mil menzili var

Avolon CEO'su Domhnal Slattery dün yaptığı açıklamada Vertical şirketinin VA-X4 tipi hava aracının 120 millik bir uçuş menziline sahip olduğunu ancak bu menzilin daha fazla arttırılabileceğini belirtti.

Slattery, "Görevliler (uçak imalatçıları) için zorluk yaratan durum, eğer bu taşıtların menzili 400 ila 500 mile çıkartılırsa, bunun geleneksel dar gövdeli uçaklara etkisinin ne olacağıdır" dedi.

Dört yolculu ve bir pilotlu hava taşıtlarının daha büyük ticari uçaklardan sektörün hakimiyetini ele geçirme ihtimali ile ilgili soruya Slattery, "Nihayetinde, evet elbette. Bu, kaçınılmaz bir gelecektir" diye cevap verdi.

"Helikopterlerden 100 kat daha sessiz"

Bu tür projelere yatırım yapanlar arasında uçak imalatçıları da yer alıyor.

Dikey kalkış ve iniş yapabilen taşıtların helikopter seyahatlerini de azaltabileceğini belirten Slattery, "Şunu düşünmeniz gerekiyor: Helikopterlerden 100 kat daha sessiz ve sıfır karbon salımı yaparak eski tip helikopterleri aradan çıkaracak bu makinelere sahip olacaksınız" dedi.

Slattery, Avolon'un toplam 1.25 milyar dolarlık 310 adet eVTOL taşıtı sipariş ettiğini ve 750 milyon dolarlık 190 adet satın alma opsiyonu oluşturduğunu açıkladı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU