Türkiye, EURO 2020 açılış maçında İtalya'ya konuk oluyor... Domaç: Zorluk derecesi yüksek maçlarda daha coşkulu oynuyoruz, onun için umutsuz olmayalım

Türkiye, EURO 2020'nin açılış maçı için İtalya'ya gitti. Spor yorumcusu Haldun Domaç, A Milli Takım ile İtalya'nın son durumunu ve ay-yıldızlıların turnuvadaki şansını Independent Türkçe için yorumladı

Türkiye, EURO 2020'nin açılış maçında İtalya'ya konuk olacak / Fotoğraf: AA

Çin'in Vuhan şehrinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) başlıyor.

Bu yıl 16. kez düzenlenecek EURO 2020'de 24 takım 4'erli 6 ayrı grupta boy gösterecek.

Turnuvaya tarihinde 5'inci kez katılacak Türkiye, Antalya ve Almanya'daki hazırlıklarını tamamlamasının ardından açılış maçı için ev sahibi ülkelerden İtalya'ya gitti. 

Türk Hava Yolları'nın A Milli Futbol Takımı'nı EURO 2020 maçlarına götürdüğü uçağın üzerinde "tarihiforma.com" uygulamasına katılanların isimlerinin de yer aldığı dikkat çekti.

 

 

11 Haziran-11 Temmuz 2021 tarihlerinde 12 farklı şehirde düzenlenecek EURO 2020'de Türkiye, A Grubu'nda İtalya, İsviçre ve Galler ile gruptan çıkma mücadelesi verecek.

Organizasyon Haziran 2021'de İtalya ile Türkiye arasında oynanacak müsabakayla başlayacak.

Final karşılaşması ise 11 Temmuz'da Londra'daki Wembley Stadı'nda gerçekleştirilecek.

Finallere namağlup gelen İtalya, 27 maçtır yenilmiyor

Tarihinde 10. kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılma başarısı gösteren İtalya, daha önce 1968'de şampiyon, 2000'de ikinci olurken, 2016'da çeyrek finalde turnuvadan elenmişti.

Teknik direktör Roberto Mancini'nin göreve gelmesiyle adeta küllerinden doğan "Gök Maviler", oynadığı son 27 maçta yenilmeyerek büyük bir çıkış yakaladı.

EURO 2020 elemelerinde oynadığı 10 maçından da galibiyetle ayrılan ve rakip fileleri 37 kez havalandırmayı başaran Mancini'nin öğrencileri, lider olarak finallere katılmayı başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CIES: "Gök Maviler" grubu lider bitirecek, Türkiye üçüncü sırada

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), EURO 2020'de A Grubu ile ilgili tahmininde İtalya'yı favori, Türkiye'yi ise üçüncü sırada gösterdi.

Rapora göre İtalya'nın, 1,13 katsayı puanıyla A Grubu'nun lideri olarak bir üst tura yükseleceği, genel sıralamada ise beşinci olacağı öne sürüldü.

Türkiye'nin ise 0,88 puanla genel sıralamada 15., kendi grubunda ise İtalya ve İsviçre'nin ardından üçüncü sırada kalacağı iddia edildi.

A Milli Takım'da Uğurcan Çakır, Zeki Çelik, Merih Demiral, Çağlar Söyüncü, Ozan Tufan, Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu, Yusuf Yazıcı, Ozan Kabak, Burak Yılmaz, İrfan Can Kahveci, Kerem Aktürkoğlu ve Rıdvan Yılmaz en dikkat çeken isimler arasında yer alıyor. 

İtalya'da ise Chiellini, Locatelli, Pellegrini, Verratti (sakatlığı sürüyor), Jorginho, Lorenzo Insigne, Berardi, Sensi, Emerson, Chiesa, Ciro Immobile ve Bernardeschi en dikkat çeken futbolcular. 

Spor yorumcusu Haldun Domaç, A Milli Takım'ın son durumunu ve İtalya karşısındaki şansını Independent Türkçe için yorumladı.

 

 

Domaç: Zorluk derecesi yüksek maçlarda daha coşkulu oynuyoruz, onun için umutsuz olmayalım

A Milli Takımın Antalya ve Almanya'daki kamplarda Azerbaycan, Moldova ve Gine ile oynadığı hazırlık maçlarının Türkiye'nin turnuvada karşılaşacağı rakiplere göre daha düşük profilli olduğunu ve şampiyona için bu maçların ölçü olamayacağını dile getiren Domaç, şu değerlendirmeyi yaptı:

Teknik direktörler de zaman zaman zorluk derecesi düşükten yükseğe göre tercih ederler rakipleri. Azerbaycan ve Gine maçı için olabilir diye düşündüm ancak üçüncü maçın Moldova ile olması beni çok tatmin etmedi. Oynanan futbola bakarsak ilk iki maç 30 kişilik kadroyu 26'ya indirme maçları görünümündeydi. Ancak Moldova ile oynadığımız üçüncü karşılaşma turnuvada oynamayı düşündüğümüz kadro ile oynandı fakat rakip istenilen düzeyde olmadı. 

"Çok formdalar, 27 maçtır yenilmiyorlar, 10 maçta 30 puanla gruptan çıktılar, çok büyük başarı" 

Açılış maçında Türkiye'nin karşısında turnuvanın favori takımlarından İtalya'nın olacağını dile getiren Domaç, "Gök Maviler"in son durumunu şöyle aktardı:

Son hazırlık maçlarını az önce bahsettiğim gibi sertlik derecesi kendilerine yakın bir rakip olan Çekya ile oynadılar. Çok formda kadroları var. 27 maçtır yenilmiyorlar. Gruptan çıkarken oynadıkları 10 maçta 30 puan topladılar. Bu çok büyük bir başarı. Orta alanda kısa pas oyunundan sonra yaptıkları uzun paslarla kenar oyuncularını devreye sokmak istiyorlar. 4-3-3 formatında oynuyorlar ve Insigne, Immobile, Berardi çok formda. Üstelik de kendi evinde 16 bin seyirci önünde oynayacak bir takımdan bahsediyoruz. İşimizin kolay olduğunu söyleyemem ama buradan bir umutsuzluk devşirmeyelim. 

"Konsantrasyonumuzu kaybettiğimiz her an bize olumsuz fatura olarak döner" 

İtalya'nın belli bir oyun anlayışı ve perspektifi olduğunu buna karşılık Türkiye'nin de kendi oyun kurgusu belirten Domaç, "Özellikle grupta oynadığımız Fransa gibi zorluk derecesi yüksek maçlarda oyunu çok daha coşkulu oynuyoruz. Onun için bu noktada umutsuz olmayalım. Oyun içerisinde konsantrasyonumuzu kaybettiğimiz her an bize olumsuz bir fatura olarak döner. İtalya-Çekya maçının son iki golüne baktığımızda Çekya 4'e 4, 3'e 3 çok yakalandı. Bu nedenle oyun disiplininden kopmamamız gerekiyor. Her takımın olduğu gibi onların da eksikleri var. Bonucci, Chiellini gibi göbekte oynayan ikilileri yaşları gereği dönüşleri daha zayıf ancak o bölgede çok kalmamak adına ön taraftaki baskıyı artırarak topu daha hızlı geri kazanmaları da önemli avantajları" yorumunu yaptı.

Domaç, uzun süren galibiyet serisinin İtalya üzerinde bir baskı oluşturup oluşturmayacağı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

Kendi evinde oynuyorlar ve turnuvaya kazanarak başlamak isteyeceklerdir, bu doğal bir baskı oluşturabilir. Biz bu noktada şöyle bir avantaja sahibiz: Kaybetsek dünyanın sonu gelmeyecek, üstelik 'Kaybetmek kolay, kazanmak olay' diyebilecek bir yapıdayız. Bunu başarabilecek genç ama tecrübeli oyuncularımız var.

"Güneş'in tecrübesi bizim için avantaj"

Teknik direktörlük kariyerinde ilk kez A Milli Takım ile Avrupa Şampiyonası'nda boy gösterecek Şenol Güneş ile ilgili de konuşan Domaç, şu ifadeleri kullandı:

Avrupa Şampiyonası'ndan bir üst basamaktaki dünya kupasında üçüncülük kazanmış bir teknik adamdan bahsediyoruz. Üstelik finallere gelene kadar çok başarılı oyunlar oynadık. Kendimize göre daha güçlü diyebileceğimiz takımlara karşı daha iyi planlar kuran bir Şenol Güneş var. En son dünya kupası elemelerinde de gördük ve neler yapabileceğimizi gözlemledik. Bu nedenle Şenol Güneş'in tecrübesinin bizim için avantaj olduğunu düşünüyorum.

 

 

İtalya'da Berardi, Immobile, Insigne; Türkiye'de Merih, Hakan, Burak Yılmaz

İtalya ve Türkiye'de maçta öne çıkması muhtemel oyunculardan da söz eden Domaç, İtalya'da Sassuolo forması giyen ve geçen sezonu 17 gol ve 8 asistle tamamlayan Berardi'ye dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Berardi'yi, Jorginho'yu öne yazmak lazım çünkü sürpriz oyuncular. Bunlar çok farklı özellikte isimler. Olağan şüpheli diye bakarsak da Insigne ve Immobile'yi söyleyebiliriz. Bizde ise ilk 11'den 10 oyuncunun belli olduğunu düşünüyorum ve bu 10 oyuncu içerisinde İtalyanlarla mücadele etmiş Merih Demiral, Hakan Çalhanoğlu var. Bu oyuncularımız zaten İtalya liginin futbolcusu olduğu için önemli bir avantaj sağlayacak. 11. oyuncu dediğim Cengiz Ünder'in oyuna sonradan girip, gidişatı değiştirebilecek bir isim olduğunu düşünüyorum. Kağıt üzerinde bizdeki olağan şüpheli ise Burak Yılmaz.

"Bana göre çeyrek finalin altı başarısızlık, yarı finalin üstü arzulanan yerdir"

EURO 2020 finallerinde Türkiye'nin şansını da değerlendiren Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu turnuvada eğer çeyrek finale yükselemiyorsak takımımızı başarısız bulurum. Çünkü gruptan çıkıp çeyrek finale kadar yürümemiz gerekiyor. Çeyrek finalin altı bana göre başarısızlık, yarı finalin üstü ise arzulanan yerdir. Türkiye eğer 'Bir futbol ülkesiyim' demek istiyorsa üç uluslararası organizasyondan ikisinde yer alması gerekiyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU