Kanada'da ayrımcı yatılı okulların mimarı Egerton Ryerson'ın heykeli devrildi

Ryerson Üniversitesi’nin adını değiştirmesi için yapılan çağrılar artıyor

Geçmişte yatılı okulda okuyan yerli çocuklara ait bir toplu mezarın keşfedilmesinin şokunu yaşayan Kanada'da, yatılı okul sisteminin mimarlarından Egerton Ryerson'ın Toronto'daki heykeli yıkıldı.

Toplu mezar skandalı sonrası dün kentte düzenlenen ve binden fazla kişinin katıldığı protesto gösterisinde, iple bağlanan heykel kamyon yardımıyla devrildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ryerson'ın kendi adını taşıyan üniversite önündeki heykeli, geçen hafta da birçok defa saldırıya uğramıştı.

Göstericiler, Ryerson Üniversitesi'nin adını değiştirmesi de talep etti. Üniversitenin dekanı Mohamed Lachemi, yıkılan ve zarar gören heykelin yeniden yerleştirilmeyeceğini açıkladı.

Britanya Kolumbiyası eyaletinde eski bir yatılı okulun bahçesinde 215 yerli çocuğun cesedinin bulunması, Kanada tarihinde İlk Halklar olarak tanınan yerli topluluklara yönelik korkunç şiddeti gözler önüne sermişti. Alberta eyaletinde Katolik Kilisesi'ne bağlı eski yatılı okullarda da 821 çocuk ölümünün kayıtlara geçmediği ortaya çıkmıştı.

İlk Halklar'a yönelik ayrımcılığın başlıca örneklerinden biri olan yatılı okul sisteminin mimarlarından eğitim bilimci Egerton Ryerson, yerli çocukların beyazlardan ayrı eğitim alması gerektiğini savunuyordu.

Ülkedeki yerli çocukların asimilasyonu amacıyla kurulan yatılı okullarda, 1830'lardan 1996'ya dek ailelerinden zorla koparılan 150 binden fazla çocuğun eğitim gördüğü tahmin ediliyor. Resmi kayıtlar 4 binden fazla yerli çocuğun bu okullarda okurken hayatını kaybettiğini gösterse de, birçok ölüm kayıtlara geçmediği için asıl rakamın çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.


Independent Türkçe, BBC, CBC

DAHA FAZLA HABER OKU