İsrail'de koalisyon gerilimi: Gizli servis provokasyona karşı uyardı

Yeni hükümetin onaylanması halinde başbakanlık koltuğuna oturacak radikal sağcı Yamina partisinin lideri Naftali Bennett, parti üyelerine koalisyondan çekilmeleri yönünde baskı yapıldığını ve bazı isimlerin tehdit edildiğini belirtti

Radikal sağcı göstericiler, geçen hafta Yamina milletvekili Ayelet Şakid'in Tel Aviv'deki evi önünde gösteri düzenlemişti (AP)

İsrail'de 12 yıllık Binyamin Netanyahu iktidarına son vermesi beklenen hükümetin bu hafta yemin edebileceği belirtilirken, bazı radikal sağcı kesimlerin yeni koalisyonu engelleme girişimleri ve ayaklanma endişesi gerilimi giderek artırıyor.

Son günlerde yeni koalisyona karşı çıkan İsraillilerin protestolarına sahne olan ülkede, koalisyonda yer alan radikal sağcı Yamina partisi üyelerine sağlanan güvenlik tehditler üzerine artırıldı.

İç istihbarat örgütü Şin Bet'in nadiren açıklama yapan direktörü Nadav Argaman da, önceki gün olası şiddet olaylarına karşı uyarıda bulundu. Herhangi bir siyasetçinin ismini anmayan Argaman, "Kışkırtıcı ve şiddet içeren söylemleri derhal durdurmak için açık ve kararlı bir çağrı yapmak görevimiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan Netanyahu ise, dün partisi Likud'dan parlamenterlere yaptığı konuşmada, 23 Mart'taki seçimlerde ülke tarihinde görülmemiş çapta bir yolsuzluk yaşandığını öne sürdü. Şiddeti reddettiklerini ama yeni koalisyonu eleştirmenin ifade özgürlüğü olduğunu savunan Netanyahu, Likud üyelerine "solcularla işbirliği yapan radikal sağcı partilere saldırma" ve güven oylamasında hayır oyu verme çağrısında bulundu.

Bennett: Netanyahu korkutma taktikleri kullanıyor

Yeni hükümetin onaylanması halinde başbakanlık koltuğuna oturacak Yamina lideri Naftali Bennett ise, parti üyelerine koalisyondan çekilmeleri yönünde baskı yapıldığını ve bazı isimlerin tehdit edildiğini belirtti. Netanyahu'ya ülkenin yoluna devam edebilmesi için geri çekilme çağrısı yapan Bennett, İsrail Başbakanı'nı yeni koalisyonun üyelerine karşı şiddeti kışkırtmakla ve korkutma taktikleri kullanmakla eleştirdi.

Bennett, Knesset Başkanı Yariv Levin'e de seslenerek "Biliyorum, Netanyahu oylamayı ertelemen için sana baskı yapıyor. Bu onun çıkarına ama sen bunun ülkenin çıkarına olmadığını biliyordun" diye konuştu.

Değişim koalisyonu güvenoyu alabilecek mi?

"Değişim koalisyonu" için merkezdeki Yeş Atid (Gelecek Var), radikal sağcı Yamina, sağcı New Hope (Yeni Umut), eski bakan Avigdor Lieberman liderliğindeki milliyetçi Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz), sosyal demokrat Meretz ve İşçi Partisi, merkez partisi Mavi Beyaz ve İslamcı Arap partisi Ra'am geçen hafta anlaşmaya varmıştı.
 

israil2.jpg
Koalisyonu destekleyen partilerin liderleri dün toplandı (Raanan Cohen)


8 partinin liderleri dün ilk defa bir araya geldi. Yapılan açıklamada, koalisyon liderlerinin ülkede artan tansiyondan endişe duyduğu belirtildi.

Yeni hükümetin çarşamba günü ya da gelecek pazartesi güvenoyu alarak yemin edebileceği belirtiliyor. Koalisyonu destekleyen partilerin Knesset'teki üyelerinin ret oyu vermesi halindeyse yeni hükümet güvenoyu alamayabilir.

Radikal sağcıların Kudüs'teki yürüyüşü iptal edildi

Öte yandan Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerine yönelik zorunlu göç dayatmasını dünyaya duyuran isimlerden Filistinli aktivist Muna el-Kurd'un dün gözaltına alınması da bölgede tansiyonu yükseltti. İsrail güçleri gece saatlerinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün bazı bölgelerine baskınlar düzenleyerek 17 Filistinliyi gözaltına aldı.

Radikal sağcıların perşembe günü Kudüs'te düzenleyeceği yürüyüş, polisin Eski Kent'te Arapların yaşadığı bölgeden geçişi yasaklaması üzerine iptal edildi.

Geçen ay Kudüs Günü'nde düzenlenmesi planlanan yürüyüş, Hamas'la patlak veren ve Gazze'de 250'den fazla Filistinlinin, İsrail'deyse 12 kişinin hayatını kaybettiği gerilim nedeniyle ertelenmişti.


Independent Türkçe, Haaretz, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU