İsrailli siyasetçiler, yeni koalisyon hükümeti için ne dedi?

Netanyahu'yu koltuğundan etmesi beklenen koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran'a kadar güvenoyu alıp yemin etmesi gerekiyor

Koalisyon hükümeti kurulursa, ilk iki yıl başbakanlık görevini Yamina lideri Bennett (sağda) yürütecek, ardından sonraki iki yıl için görevi Gelecek Var lideri Lapid'e devredecek (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 12 yıl sonra iktidardan indirmesi beklenen yeni koalisyon hükümeti ülkede farklı tepkilere yol açtı.

Netanyahu karşıtları, dün gece Kudüs'teki Başbakanlık konutu önünde toplanarak yeni hükümetin kurulmasına yönelik anlaşmayı kutladı.

Eski Savunma Bakanı Moşe Yalon, Twitter'da koalisyon anlaşmasını imzalayan partileri kutlayarak "Değişim koalisyonunun liderlerini ülkeyi yeniden rayına oturtacak bu önemli aşamanın tamamlanmasından dolayı tebrik ederim" mesajını paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurulacak koalisyonun ortaklarından sosyal demokrat Meretz partisinin lideri Nitzan Horowitz, "Yeni koalisyondaki tüm ortaklarımıza ve yola çıkan hükümete tebrikler" ifadelerini kullandı.

Koalisyon anlaşmasının imzacılarından Kahol Lavan (Mavi Beyaz) partisinin lideri olan Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD'ye giderken uçakta paylaştığı tweet'te "büyük bir umudun gecesi" diyerek yeni hükümetin İsrail toplumunun yaralarını sarmak üzere birlik içinde çalışacağını belirtti.

"Bu hükümete oy veren herkesin eline Yahudilerin kanı bulaşacak"

2009'da bu yana oturduğu koltuğunu kaybetmeye yakın olan Başbakan Netanyahu sessizliğini korurken, radikal sağcı partiler koalisyon anlaşmasına sert tepki gösterdi.

Radikal sağcı Oztma Yehudit lideri Itamar Ben-Gvir anlaşmayı sert bir dille eleştirirken Dini Siyonist Parti lideri Bezalel Smotrich, Arap Ra'am partisinin koalisyona katılacak olmasına tepki gösterdi. Smotrich, Twitter'da "Demek Hamas'la işbirliği yapan ve Yahudilere karşı isyan başlatan İsrail'deki Araplar şimdi onlara cesaret verecek ödüller alacak. Bu hükümete oy veren herkesin eline Yahudilerin kanı bulaşacak" diye yazdı.

Netanyahu'nun lideri olduğu Likud partisinden milletvekili Miki Zohar, "Solcular kutlama yapıyor ama bu İsrail devleti için çok üzücü bir gün" tweet'ini paylaştı. Zohar, kaolisyonu destekleme kararı alan aşırı sağcı Yamina partisi üyelerinin utanması gerektiğini savundu.

Zıt kutupların koalisyonu güvenoyu alamayabilir

Kurulması planlanan yeni hükümetin İsrail vatandaşı Filistinlilerin ülkedeki statüleri, İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm ve dindar Yahudilerin askerlik yapmaları gibi temel konularda tamamen farklı görüşlere sahip 8 partiden oluşması dikkat çekiliyor.

Netanyahu'nun başını çektiği sağ bloka karşı kurulacak koalisyona, merkezdeki Yeş Atid (Gelecek Var), radikal sağcı Yamina, sağcı New Hope (Yeni Umut), eski bakan Avigdor Lieberman liderliğindeki milliyetçi Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz), sosyal demokrat Meretz ve İşçi Partisi, merkez partisi Mavi Beyaz ve İslamcı Arap partisi Ra'am katılacak.

Netanyahu'yu koltuğundan etmesi beklenen koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran'a kadar güvenoyu alıp yemin etmesi gerekiyor. İsrail'de koalisyon hükümetini kurmak için 61 milletvekiline ihtiyaç duyuluyor ve koalisyon hükümetinin kurulduğuna henüz kesin gözüyle bakılmıyor.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU