Buzun içinde bulunmuş 5 tarihöncesi yaratık

Hayvanların hepsi Sibirya'dan

Yünlü mamutların neslinin 4 bin yıl önce tükendiği düşünülüyor (AFP)

Rusya'nın soğuk havasıyla ünlü Sibirya toprakları, tarihöncesinden pek çok kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar bölgede pek çok fosil bulunurken, Sibirya bilime ışık tutmaya devam ediyor.

Live Science, bölgede buza hapsolmuş halde bulunan 5 ünlü tarihöncesi yaratığı aktardı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yünlü gergedan yavrusu

Sibirya'nın buzullarında bir avcı 2015'te, 10 bin yıllık yünlü gergedan yavrusu buldu. Adını kaşifinden alan Sasha, türünün şimdiye kadar bulunan ilk genç üyesi. Sasha üzerinde çalışmalar yürüten Albert Protopopov, yaratığın 1,5 metre uzunluğunda ve 80 santimetre boyunda olduğunu kaydetti.

 

RiBitWKT9vzuYHjiB69id7-970-80.jpg
(Yakutistan Bilimler Akademisi)

 

Öte yandan bilim insanları, yavrunun erkek mi yoksa dişi mi olduğunu bilmiyor. Ancak boynuzunun boyutu, Sasha'nın ölümünden önce sütten kesildiğini ortaya koyuyor. Bulgular, hayvanın 7 aylıkken öldüğünü gösteriyor.

Aslan mı vaşak mı?

Sibirya'nın doğusunda mamut dişleri arayan Boris Berezhnev adlı avcı, Eylül 2017'de beklemediği bir keşif yaptı: Son buzul çağından kalma fazlasıyla tüylü, hafifçe ezilmiş ve mumyalanmış bir kedi.

 

SLaoqqWwzATDqzXJL3cJwE-970-80.jpg
(Anastasya Koryakina)

 

Ancak uzmanlar, kedinin bir vaşak yavrusu mu yoksa mağara aslanı yavrusu mu olduğu konusunda emin değil. Yaratığın 2,6 milyon ila 11 bin 700 yıl öncesini kapsayan Pleistosen Çağ'dan kaldığı düşünülüyor.

Mamut yavruları

Lyuba adlı 1 aylık buzağı, 2007'de Sibirya'daki Yamal Yarımadası'nda bir rengeyiği çobanı tarafından keşfedildi. 2 aylık Khroma ise bir sene sonra Sibirya'nın doğusundaki Yakutistan'daki bir nehirde bulundu.

 

eHfF9iMeHBa8rhvNMhxRs9-970-80.jpg
Lyuba adlı mamut (Michigan Üniversitesi)

 

Bilgisayarlı tomografi taramaları, 40 bin yılı aşkın bir süre öncesine ait olan iki yavrunun çamurda boğulduğunu ortaya koydu. Analizler, küçük mamutların ölmeden önce tombul ve sağlıklı olduğunu gösterdi.

Kadim bizon

Sibirya'nın kuzeyinde yaşayan halk, 2011'de modern bizonların soyu tükenmiş atasının kalıntılarını keşfetti. Dokuz bin yıllık step bizonu, mükemmele yakın şekilde korunmuştu.

 

r6KufTcf7cj2sVL8F9Qg6A-970-80.jpg
(Gennady Boeskorov)

 

Latince adı Bison Priscus olan yaratığın kalbi, damarları, beyni ve sindirim sistemi hemen hemen eksiksizdi.

Donmuş tay

Paleontologlar 2018'de, Sibirya topraklarının 100 metre derinliğinde iki aylık bir at buldu. 30 bin ila 40 bin yıl önce ölen tay, yaklaşık 1 metre boyundaydı.

 

EjCbtUb7A5wN6pMvAakLAW-970-80.jpg
(The Siberian Times)

 

Atın toynakları, buzun içinde kalması sebebiyle sapasağlamdı. Hayvanın toynaklarındaki ve burun derinliklerindeki minik tüyler bile duruyordu.

 

Independent Türkçe, Live Science, Arkeofili

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU