Boşnak kadının bahçesine izinsiz yapılan kilisenin yıkımına başlandı

Bosna Hersek'in Srebrenitsa kenti yakınlarındaki Konyevic Polye köyünde yaşayan Boşnak kadın Fata Orloviç'in bahçesine savaş döneminde inşa edilen Ortodoks kilisesinin yıkımına başlandı

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaştan önce köyünde eşi ve 7 çocuğuyla yaşayan Fata Orloviç, savaş sırasında eşi Sacir dahil, 22 yakınını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin farklı bölgelerinde mülteci olarak yaşayan ve ABD'de yaşayan çocuklarının tüm ısrarlarına rağmen doğduğu toprakları terk etmeyen Orloviç, 1999'da savaştan önce yaşadığı köyüne döndü.

Döndüğünde bahçesine kilise yapıldığını gören Orloviç, izinsiz yapılan bu kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 01 Ekim 2019'da Orloviç’i haklı bularak kilisenin yıkılmasına karar verdi.

 

20210605_2_48621057_65800822.jpg
Fotoğraf: AA

 

Orloviç'in avukatı Rusmir Karkin, kilisenin kaldırılması çalışmalarına sabah saatlerinde başlandığını sosyal medya hesabından duyurdu. Rusmir Karkin, iş makinelerinin alanda olduğunu belirtti.

 

20210605_2_48621711_65802212.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

"Artık rahatça bahçeye çıkıp kahvemi içebilirim"

Orloviç ise yaptığı açıklamada, uzun yıllar devam eden direnişten yorulduğunu ifade ederek "Çok şükür bugünleri de gördük. Benim için zor bir gün. Herkes kendi hakkını arıyor. Ben de arıyorum. Yıkılmasını istemezdim ama böyle olması gerekiyordu." dedi.

Kilisenin, bahçesinden kaldırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Orloviç, "Artık rahatça bahçeye çıkıp kahvemi yudumlayabilirim. Bize çok büyük kötülükler yaptılar, onların da sonu geldi" diye konuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU