İsrail'le mücadele, Filistin'de Hamas'a desteği giderek artırıyor

Washington Post, El Fetih'in hamlelerine rağmen Hamas'ın Batı Şeria'daki popülaritesinin son yıllarda görülmemiş düzeye ulaştığını yazdı

Batı Şeria'daki El Halil kentinde 21 Mayıs'ta İsrail'le ateşkesi kutlayan Hamas destekçileri (AFP)

İsrail'le Gazze arasında geçen ay yaşanan mücadele, Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın Filistinliler arasında gücünü artırırken Batı Şeria'yı idare eden Filistin Yönetimi'ne desteğin hızla gerilemesi dikkat çekiyor.

Washington Post'ta yayımlanan analize göre, İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları düzenlediği ve Gazze'deki direniş örgütlerinin 4 binden fazla roketle İsrail'e yanıt verdiği 11 gün süren gerilim, Filistin'de de güç dengelerini değiştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Şeria'da yıllardır El Fetih'in kalelerinden biri olan El Amari mülteci kampında yaşayan 16 yaşındaki Muhammed Hadiyer, "Tüm Filistin davasına güç verdiler. Artık Hamas'ı liderimiz olarak görüyoruz" dedi. İsrail'le son gerilimin ardından, bölgenin girişinde yeşil bayrakların ve Hamas'ın ismini içeren duvar yazılarının sayısı da önemli ölçüde arttı.

Geçen ay Gazze'den atılan 4 bin 350 roket ve havan topu İsrail'de 12 kişinin ölümüne ve büyük zarara yol açmış, İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarındaysa 250'den fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. Bu sürecin ardından Hamas'ın sadece iktidarda olduğu Gazze'de değil rakibi El Fetih'in yönettiği Batı Şeria'da da desteğini artırdığını yazan Washington Post, El Fetih'in faaliyetlerini yasaklama girişimlerine rağmen Hamas'ın Batı Şeria'daki popülaritesinin son yıllarda görülmemiş düzeye ulaştığını belirtti.

"Başlıca kaybeden taraf Filistin Yönetimi"

Yazıya göre, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, İsrail saldırılarına yönelik yumuşak tepkisi nedeniyle kendi örgütü El Fetih içinde de sert eleştirilerin hedefinde.

Batı Şeria merkezli kamuoyu yoklama kurumu Araştırma ve Kalkınma için Arap Dünyası'nın direktörü Nadir Daid Fukaha, "Siyasi açıdan başlıca kaybeden taraf Filistin Yönetimi. Buna şüphe yok" dedi.

Bu durumun Filistin Yönetimi'yle ilişkileri yeniden güçlendirmeye çalışan ancak Hamas'la muhatap olmaktan kaçınan ABD yönetiminin bu girişimlerini de zorlaştırdığı belirtiliyor. Bazı analistlere göreyse, diplomatik çabalara mesafeyle yaklaşan ve Filistin devletinin kurulmasını istemeyen İsrail'deki sağcı hükümet de Hamas'ın Filistin Yönetimi'nin müzakere çabalarına zarar vermesinden memnun.

Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Amos Yadlin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Hamas Filistinlileri temsil etseydi bu durumun İsrail'in işini kolaylaştıracağına inandığını söyledi.

2006'daki Filistin seçimlerini kazanan Hamas'ın El Fetih'le çıkan çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nde yönetimi ele geçirdiği 2007'den bu yana, iki hareket arasında büyük bir siyasi bölünmüşlük yaşanıyor. Gazze Şeridi o dönemden bu yana Hamas yönetimi altında bulunurken İsrail işgali altındaki Batı Şeria, Filistin Yönetimi'nin kontrolünde.

"Mahmud Abbas görevden alınsın" çağrıları artıyor

İsrail ve Gazze arasındaki son gerilim öncesinde de, Filistin Yönetimi'nin 85 yaşındaki liderine desteğin gerilemesi dikkat çekiyordu. Abbas'ın 15 yıl aradan sonra Filistin'de geçen ay düzenlenmesi planlanan seçimleri erteleme kararı tepkilere yol açmıştı. Gazze'deki Filistinlileri desteklememekle ve Batı Şeria'yı demir yumrukla yönetmekle suçlanan Abbas'ın görevden alınmasını isteyenlerin sayısı da hızla artıyor.

Bölgedeki eski El Fetih yetkilileri, yaklaşık 2 buçuk milyon Filistinlinin yaşadığı Batı Şeria'da Filistin Yönetimi'ne öfkenin giderek büyüdüğünü vurguluyor.

El Fetih'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın yeğeni Naser el-Kidva, "Seçimler basitçe yenilgi anlamına geliyordu" dedi. Batı Şeria'da otokratik bir yönetim olduğunu savunan El-Kidwa, El Fetih için "yolsuzluğa batmış, etkisiz ve beceriksiz" ifadelerini kullanarak Filistinlilerin Hamas'a yönelmesini anladığını kaydetti.

Abbas'ın danışmanlarından El Fetih sözcüsü Usame Ovasma ise, Filistinlilerin İsrail'e daha sert bir tepki verilmesini istediğini belirterek "Daha fazla direniş istiyorlar. Bir intifada her an gelebilir. Batı Şeria çok tehlikeli bir durumda" diye konuştu.

El Fetih yetkilileri, Hamas'tan farklı olarak Mahmud Abbas'ın şiddetten kaçınma yönündeki uluslararası anlaşmalara bağlı olduğuna da dikkat çekiyor.

Öte yandan Batı Şeria'da hâlâ Hamas'ın katı İslamcı ideolojisine şüpheyle bakan geniş bir kesim var. El Fetih'in üst düzey isimlerinden Kadura Faris, "Bizi liberal, demokratik ve açık görüşlü bir devlet istiyoruz. Hamas'a yönelik bir sevgi yok ama İsraillileri korkutan herkes bizim için kahramandır" dedi.


Independent Türkçe, Washington Post, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU