Koruma Komisyonu Ocak 2015'te Sedat Peker'e koruma verilmesini oybirliği ile reddetmiş

Süleyman Soylu "Sedat Peker'e 2015'te resmi koruma kararı verildi" demişti

Fotoğraf: AA

İçişleri Süleyman Soylu 25 Mayıs akşamı Habertürk TV'de katıldığı programdaki açıklamaların bir bölümünde, organize suç örgütü liderine verilen resmi polis koruması hakkında bilgiler aktarmıştı.

Soylu, kendisiyle ilgili hakaret içeren açıklamalar yapan organize suç örgütü liderine verilen korumayı kaldırdığını açıklamıştı.

AA "FETÖ izi" buldu

Soylu'nun açıklamasından birkaç gün sonra Anadolu Ajansı, İçişleri Bakanı'nın sözlerini esas alan özel haberini abonelerine servis etti. Ajans, haberinde suç örgütü liderine yakın koruma verilmesinde FETÖ izi bulunduğunu öne sürdü.

Zaten Soylu da açıklamalarında aynı iddiayı gündeme getirip koruma verilmesinde sorumlulukları bulunduğunu belirttiği dönemin İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Vali Selami Altınok ve Terörle Mücadele Şubesi'nden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan'ın adını verdi.

Altınok'tan tepki

İsmi verilenlerden Şahin, halen Ankara Valisi. Altınok, AK Parti'den milletvekili olarak Meclis'te. Çalışkan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirildi. 

Soylu'nun açıklamalarına ilk tepkiyi aynı partinin çatısı altında siyaset yapan Altınok verdi. Altınok'un sert açıklamasıyla ajans haberini servisten çekti. Düzeltip tekrar yanına verdi.

Soylu, Habertürk TV'deki programda koruma verilmesiyle ilgili idari inceleme başlattığını duyurdu. Soylu, bu amaçla hem bakanlıktan, hem de emniyetten müfettiş görevlendirdiğini söyledi.

Şimdi müfettişler Soylu'nun kamuoyuna açıkladığı belgeler üzerinden inceleme yapacak. Sorun var mı tespit edecekler. Gerekirse süreçte görev alanların bilgisine başvuracaklar.

İki ismin ilgisi olmadığı anlaşıldı

Soylu'nun açıklamalarından sonra isimlerini verdiği dönemin Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Nurettin Demir ile İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir'in süreçle ilgisinin olmadığı anlaşıldı.

Soylu'nun "Koruma kararını kaldırdım" dediği suç örgütü liderinin koruma kararının uzatılmasında ve yurdışına çıkarken yanında götürdüğü polisin yurtdışı görev onayında kendisinin imzası ve onayı olduğu ortaya çıkmıştı.

T24'ten Tolga Şardan'ın haberine göre; İstanbul Valiliği İl Koruma Komisyonu'nun Ocak 2015 tarihli kararında şunlar yer aldı:

Yukarıda adı, soyadı ve unvanı (Sedat Peker / Vatandaş) yazılı kişinin, 'Koruma altına alınmasına gerek olmadığına' Koruma Hizmetleri Yönetmeliği'nin (10, 11, 15, 16, 17, 18, 19.) maddeleri uyarınca oy birliğiyle karar verilmiştir.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU