Avrasya Araştırma Başkanı: Seçmenin yüzde 75'i Peker'in iddialarına inanıyor

İktidar bloğuna oy veren seçmenlerden yüzde 25.5'i Soylu'yu ikna edici bulurken Sedat Peker'i inandırıcı bulanların oranı ise yüzde 35.2 oldu

Fotoğraf: YouTube

Hakkında organize suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla yakalama kararı olan Sedat Peker'in YouTube'da yayımladığı videolar kamuoyunun gündemindeki yerini korurken Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz Halk Tv'de  sözkonusu videolarının ve dile getirdiği iddiaların toplumda nasıl yankı bulduğuna dair yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Katılımcılar ikiye ayrıldı

23-28 Mayıs tarihleri arasını kapsayan araştırma, 27 il ve ilçede 2 bin 480 kişiyle yüz yüze mülakat yöntemiyle yapılırken, katılımcılar "Cumhur İttifakı", "Muhalefet Seçmeni" olarak ikiye ayrıldı ve cevapların ortalamaları da verildi.

"Sedat Peker'in videolarını izlediniz mi?" şeklindeki soruya Cumhur İttifakı'na oy veren seçmenlerin yüzde 35,2'si "Evet, tamamını izledim" yüzde 40.1'i ise "evet, bazılarını izledim" cevabı verdi. Muhalefet seçmeninin yüzde 38.9'u videoların tamamını izlediğini belirtirken, yüzde 50.9'u bazılarını izlediğini kaydetti.

Cumhur İttifakı seçmeninin yüzde 22.5'i "Hepsine inanıyorum" dedi

"Sedat Peker'in anlattıklarının gerçek olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna Cumhur İttifakı seçmeninin yüzde 22.5'i "Hepsine inanıyorum" cevabını verirken bu oran muhalefet seçmeninde yüzde 78.2'i buldu. Cumhur İttifakı seçmeninin yüzde 23.7'si ise "Birçoğuna inanıyorum" derken, bu oran muhalefette yüzde 8.6 oldu. Özkiraz bu sonucu, "Seçmenlerin yüzde 75'i Sedat Peker'in iddialarına inanıyor" şeklinde yorumladı. 

"İstifa" yanıtı

"Sedat Peker'in videolarında adı geçen siyasetçi ve yöneticiler istifa etmeli mi?" sorusuna muhalefet seçmeninin yüzde 70.9'u "evet" derken, yüzde 25.6'sı "Evet, aklanana kadar görevden ayrılmalılar" yönünde görüş bildirdi. Cumhur İttifakı seçmeninin ise yüzde 15.6'sı "Suçlu olduklarını düşünüyorum, evet istifa etmeliler", yüzde 21.3'ü "Evet, aklanana kadar görevden ayrılmalılar" düşüncesinde olduğunu kaydetti. 

Açıklamaların ardından iktidar seçmeninin oy tercihi değişti mi?

"Peker'in açıklamalarından sonra Cumhur İttifakı'na / Erdoğan'a oy vermekten vazgeçen tanıdıklarınız oldu mu?" sorusuna iktidar bloğuna oy veren seçmenlerin yüzde 19.6'sı, muhalefet seçmenlerinin ise 23.9'u "evet" cevabını verdi. 

Soylu'nun açıklamaları yetersiz

"Sedat Peker'in açıklamalarıyla ilgili Süleyman Soylu'nun açıklamalarını izlediniz mi" şeklindeki soruya Cumhur İttifakı seçmeninin yüzde 42.3'ü "İzledim, yeterli bulmadım" cevabını verirken, bu oran muhalefet seçmeninde yüzde 80'i buldu. "Yeterli buldum" diyenlerin oranı Cumhur İttifakı seçmeninde yüzde 32.2 olurken, muhalefette ise yüzde 1.1'de kaldı. 

"Peker daha ikna edici"

"Peker'in mi Soylu'nun mu açıklamaları daha ikna edici" sorusuna ise Süleyman Soylu'yu ikna edici bulanların oranı iktidar seçmeninde yüzde 25.5'te kalırken, Sedat Peker'i inandırıcı bulanların oranı ise yüzde 35.2 oldu. Bu oran muhalefet seçmeninde yüzde 1.1 Soylu, yüzde 82.1 Peker şeklinde oldu.     

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU