Ahmet Davutoğlu: Türkler, Kürtler, Sünniler ve Aleviler her yerde iç içe yaşıyor, nereyi kim nasıl bölecek?

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır'da düzenlenen iftar programında konuştu

Beka meselesine ilişkin, “Artık her yerde Türkler ve Kürtler, Sünniler ve Aleviler yan yana, iç içe, aynı mahallelerde, aynı evlerde yaşıyorlar. Nereyi kim nasıl bölecek” ifadelerini kullanan Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bekayı sağlayan ana unsur o toplumu bir arada tutan ortak aidiyettir. Ortak aidiyetin olmadığı yerlerde güvenlik tedbirleri yeterli başarıya ulaşamaz. Ortak vatandaşlık bizi hukuken, ortak tarihdaşlık bizi kalben birbirimize bağlar. Bu ortak bağınının hukuki olarak tahkim edilirken dayanacağı temel “İnsan hakları”dır.”

Davutoğlu "Biz kamu düzenini yok eden özgürlüklere de özgürlükleri yok eden güvenlikçi politikalara da karşı çıktık, karşı çıkmaya devam edeceğiz” sözlerinin ardından kamu düzeninin birlikte sağlanması gerektiğine vurgu yaptı:

“Hendeklerle, çukurlarla barikatlarla Sur’daki hayatı hayatı felç ederek, huzursuzluk çıkaranları, kamu düzenini bozanları defaatle uyardık. Israrla devam ettiler. Birçok ilçemizi kendilerine mensup olanlar hariç giremediği yerlere dönüştürdüklerinde bir mücadeleyi başlatmak zorunda kaldık. Türkiye bir taraftan 90’lı yıllardan gelen ve özgürlüğü feda eden bir güvenlikçi anlayış ile diğer taraftan hendeklerle, çukurlarla ve illegal mahkemelere kadar giden, kamu düzenini yok sayan bir kaos ortamı arasında gerildi durdu. Şimdi bu kısır döngüyü kırmanın vaktidir. 82 milyon olarak. Hepimiz Türkiye’deki kamu düzenini birlikte koruma iradesini gösterirsek hiç kimsenin bir daha bu topraklarda 12 Eylül döneminin acılarını yaşatmasına da terör örgütlerinin hayatı bize zindan edercesine ilçelerimizi, şehirlerimizi bir takım barikatlarla yok etmesine izin vermemiş oluruz.”

“Suriye’yi bize havale etmek isteyenler ahlaki zaaf içindeler”

 

 

Dış politikaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu “17 yıllık dönemde dış politikadaki tüm kazanımları kendi hanelerine yazmaya çalışanlar, Suriye’de yaşananları bize havale etmeye çalışıyorlar” dedi:

“Son 3 yıldır ülkemiz ve hükümetimiz etkilenmesin diye dış politika konusunda bana yöneltilen tenkitlere cevap vermemeye özen gösterdim. 17 yıl içindeki dış politikadaki tüm kazanımları kendi hanelerine yazıp Suriye’de karşı karşıya kaldığımız zorlukları bize havale etmeye çalışanlar her şeyden önce siyasi olarak çok ciddi bir ahlaki zaaf içindedirler”

Diyarbakır Gönül Köprüsü Platformu’nun organize ettiği iftar programına katılan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, AK Partili eski vekillerin de eşlik etmesi dikkat çekti. Batman, Elazığ, Bingöl ve İstanbul’dan da davetlilerin katıldığı toplantıya, AK Parti eski milletvekili ve AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, TBMM İnsan Hakları Komisyonu eski Başkanı ve AK Parti Sakarya eski Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Diyarbakır eski milletvekilleri Abdurrahman Kurt ve Cuma İçten, AK Parti İstanbul eski İl Başkanı Selim Temurci ve son yerel seçimlerde AK Parti’den Yenişehir İlçe Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Hüseyin Cengiz’in aile büyüklerini de katıldı.

Ahmet Davutoğlu Diyarbakır'da yaptığı konuşmayı kişisel sosyal medya hesabından da paylaştı: 

 


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU