Yurtdışına çıkış yasağı Hac ziyareti gerekçesiyle kaldırıldı

FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan öğretmen Fatma Çalış Hac ziyareti gerekçesiyle adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti

Fotoğraf: AA 

FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla yargılanırken 1 ay tutuklu kaldıktan sonra adli kontrol şartıyla tahliye edilen Fatma Çalış’ın “Hac ziyaretine gitme” talebiyle yaptığı başvuru kabul edildi, hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Temmuz 2018 tarihli duruşmada FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla 1 ay tutuklu olarak yargılanan Fatma Çalış’ın yurtdışına çıkış adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verdi.

Çalış'ın avukatı Sacit Altuğ mahkemeye 3 Ocak 2019 tarihinde yaptığı başvuruda müvekkilinin 2019 Hac kurasında kesin kayıt yaptırma hakkı elde ettiğini, belirlenen tarihler arasında kesin kayıt işlemi yaptırdığını, pasaport alabilmesi için yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi. 

Mahkeme "hac ziyareti" gerekçesini kabul etti

Mahkeme 14 Ocak'ta adli kontrolün kaldırılması talebini sanığın kaçma ihtimalini gerekçe göstererek reddetti. Avukat bir üst mahkemeye itiraz dilekçesi verdi. 3. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı kabul etti ve sanık hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme kararında şöyle denildi:

“İtiraz üzerine mahkememizce yapılan değerlendirmede, sanığın 7 yıldır hacca gitmek için müracaat ettiği, 2019 yılı kur'asında hac kayıt hakkı kazandığı, kesin kaydını yaptırdığı, hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmaması durumunda hac görevini yerine getiremeyecek olması ve bir daha kayıt yaptırma şansını elde edemeyecek olmasının, sanığın mağduriyetine neden olacağı, bu nedenle adli kontrol kararının ölçülü olamayacağı anlaşıldığından, yurtdışına çıkışının yasaklanmasına dair adli kontrol kararının kaldırılmasına oybirliğiyle karar verildi.”

6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı, pasaport verilmedi

Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi bu karardan bir süre sonra yaptığı yargılama sonunda Çalış’ı FETÖ silahlı terör örgütüne üye olduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Kararla birlikte sanık hakkında tutuklama ya da yakalama kararı alınmadı. Temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay’a gitti. 
 

HAC BELGESİ.jpg
Hac ziyareti gerekçesiyle yurtdışı yasağının kaldırılması kararı oybirliğiyle alındı / Fotoğraf: Twitter


Bu süreçte pasaport almak için Nüfus Müdürlüğü’ne başvuran Fatma Çalış, idari karar nedeniyle pasaport verilmediği için yurtdışına çıkamadı. Çalış, Kars’ta görev yaparken 5 Eylül 2016 tarihinde kamu görevinden çıkarılmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU