İsrail Emniyet Genel Müdürü itiraf etti: Hazır değildik

"Siyasetin her köşesinden kişilerin mevcut durumda payı var"

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 174'e yükseldi (AFP)

İsrail Emniyet Genel Müdürü Kobi Shabtai, İsrail ve Hamas'ın karşılıklı hamleleriyle tırmanan şiddet olaylarına karşı "hazırlıksız olduklarını" kabul etti.

Shabtai, Araplarla Yahudiler arasındaki çatışmalara dair 15 Mayıs'ta yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşanan olayların hepsine aynı anda müdahale etmeye hazır değildik. Artık daha büyük bir güçle hazırız. Olaylara yönelik müdahalemiz daha iyi olacak.

Bölgede tansiyon, İsrail güçlerinin Filistinlileri Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinden çıkarma hamleleri ve Mescid-i Aksa'daki saldırılarıyla hızla artmıştı. Arapların yoğun olduğu ya da Yahudilerle birlikte yaşadığı bölgelerde düzenlenen protestolar şiddetli çatışmalara dönüşmüştü.

Ramle ve Lod gibi kentlerde patlak veren olaylarda iki taraf birbirine girmişti. Hem Arap hem de Yahudi pek çok kişi olaylarda yaralanmıştı.

Örneğin Ramle'de yaşayan Filistinli Yusuf, Washington Post'a yaptığı açıklamada polisin radikal Yahudilerin saldırılarını önlemediğini belirterek "Yaşananlar bir savaşa benziyordu" demişti.

Amerika'nın önde gelen gazetesi, son 20 yılda İsrail yönetimindeki topraklarda ilk defa bu kadar çok Filistinlinin sokağa döküldüğünü de yazmıştı.

 

 

Lod kentinde de 5 gündür saat 20.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağı uygulansa da gerilim düşmüyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü cumartesi günü, polisin talebi üzerine şehirde olağanüstü halin 48 saat uzatıldığını açıklamıştı.

Öte yandan İsrail kanalları Channel 12 ve Channel 13, Emniyet Müdürü Shabtai'nin Başbakan Binyamin Netanyahu'ya sözkonusu olayların sorumlusunun ultra Ortodoks milletvekili Ben Gvir olduğunu söylediğini öne sürmüştü.

Bu konuda da konuşan Shabtai, "Siyasetin her köşesinden kişilerin mevcut durumda payı var” dedi. Ancak gazeteciler, yaşananların sorumlusunun özellikle Ben Gvir olup olmadığını sordu. Emniyet Müdürü bu soruyu "Siz karar verin" diye yanıtladı.

Shabtai, olaylarda bin kişinin yakalandığını ve bunlardan 420'sinin hala gözaltında tutulduğunu da sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU