Mersin'de yaşananlar "ırkçı" saldırı mı? Valilik: "Olay trafik kazası", Diyarbakır Barosu: "Olay açık ve net ortada!" HDP: "Konuyu Meclise taşıyacağız!"

Irak Kürdistan Bölgesi’nden (IKB) Mersin’e tatile gelen Kürt bir aile, üç kişinin “ırkçı” saldırısına maruz kaldığı iddia edildi

Irak Kürdistan Bölgesi'nden (IKB) Mersin'e tatile gelen Kürt bir ailenin, üç kişinin "ırkçı" saldırısına maruz kaldığı iddia edildi.

IKB'nin başkenti Erbil'den seyahat için Mersin'e gelen Kürt bir ailenin kullandığı araç, saat 16.00 civarlarında Bozyazı İlçesi Gözsüzce Mahallesi Sırtlan Mevkiinde, yabancı plakalı olmasından dolayı önleri kesilerek, saldırıya uğradı.

Saldırıda iki kişi yaralandı. Ağır yaralanan Muştak Mahmud Kerim, Anamur Devlet Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi altına alındı. Kerim'in bugün yoğun bakımdan çıkartıldığı ve hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi.

Olayla ilgili görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından, sosyal medya kullanıcıları, STK ve aktivistler yaşananlara tepki gösterdi.


"Bozkurt işareti yaparak, 'Siz Kürtlerin… Burası Türkiye Cumhuriyeti buradan çıkamazsınız" 

Independent Türkçe'ye konuşan olayın tanıklarından Cihan Kutlak, eşi ve kardeşiyle araçta Adana'dan Antalya'ya gitmek için Bozyazı güzargâhından geçtiklerini belirterek, "Adama ve 12-13 yaşlarındaki erkek çocuğuna, taşlarla kafalarına vurarak, saldırdılar. Adam bariyerlere doğru savrularak bayıldı. Hatta adamı uçurumdan atmaya çalıştılar. Adamı ciddi bir şekilde dövüldüğünü fark ettik ve araçtan inerek eşim ve kardeşlerimle yanlarına gittik. Araçtaki kadın ve çocukları da dövmüşlerdi. İlk önce trafikte yol verme kavgası olarak düşündük ancak gerçekte öyle değildi" dedi.
 

 

Cihan Kutluk, "112 ve Jandarmaya haber vermek istedik; ancak bulunduğumuz yerde telefon çekmiyordu. Kadın ve çocukları kendi arabama bıraktım. 30-35 kilometre olay yerinde uzaklaşarak, petrolün içine kendimizi attık. Şebekenin çektiği yerde ambulans ve jandarmayı aradım ve jandarmaya saldırganların araçlarının plakasını verdim. Saldırganlar dört kişiydi; ancak bunlar üçü adama ve çocuklarına saldırdı. Şimdi diğer bir kişinin günahını almamayayım. Zaten yakalandılar, gittim şikayetçi oldum" diye konuştu.

Üç saldırganın, bozkurt işareti yaparak, "Siz Kürtlerin… Burası Türkiye Cumhuriyeti buradan çıkamazsınız. Bu olaya şahitlik yapanları ileride bekliyor olacağız... Erkek olan onları yerden kaldırsın" dediklerini ifade eden Kutluk, "Hatta bir kadın, arada , 'Adam öldü' diye seslendi, onlar da 'Bırakın, ölmesi için zaten dövdük' dediler" sözlerini kullandı.


"Jandarma da yaşananlardan rahatsız oldu, ifade vermemizi istediler"

Jandarmanın görüntü almalarına hiçbir şekilde karşı olmadığını dile getiren Kutluk, "Olay yerindeki Jandarma ekipleri özellikle bize 'gelin tanık olarak ifade verin' dedi. Allah var, onlar da (olay yerindeki jandarmalar) durumdan çok rahatsız oldu. 'Burada bu tür olaylar yoğun yaşanıyor ve gelin şikayetçi olun. Allah rızası için gelin ifade verin ve bu tür kişileri tutuklayalım' dediler. Tabi üstleri ne der, bilmiyorum. Ancak jandarma da emniyete gittiğimizde emniyettekiler de yaşananlardan bıkmışlardı, belliydi" ifadelerini kullandı.

Cihan Kutluk'ın olay yerinde çektiği videoda da Kürtçe konuşan ailenin saldırıya uğradığı görülüyor.

CHP ve HDP'nin Mersin milletvekillerinden oluşan bir heyet de hastanede yaralıları ziyaret etti.


"İnceleme sonunda konuyu TBMM'ye taşıyacağız"

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise, "Durum çok üzücü ve olayla ilgili incelemenin tamamlanmasını bekliyoruz. Hastanede tedavi görenlerin sağlık durumu iyi. Olaya karışan üç şahıs gözaltına alındı. İfadelerinin ve tahkikat sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Akabinde de gereken adımları atacağız" dedi.

Söz konusu bölgede çeşitli kisveler altında "ırkçı ve faşizan" saldırıların Arap ve özellikle Kürtlere yönelik açık bir şekilde yapıldığını dile getiren Turan, "Tahkikat sürecinin tamamlanmasından hemen sonra konuyu TBMM'ye taşıyacağız" diye konuştu.
 

Ridvan-Turan.jpg
HDP Milletvekili Rıdvan Turan

 

Mersin Valiliği: Olay trafik kazası

Mersin Valiliği'nden olayla ilgili yapılan açıklamada ise, olayın trafik kazası sonucu meydana geldiği belirtildi.

Valilik açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

Mersin İli Bozyazı İlçesi Gözsüzce  Mahallesi Sırtlan Mevkiinde  D-400 karayolu üzerinde 13 Mayıs 2021 günü saat 16:00 sıralarında Kuzey Irak'ın Erbil şehrinden yola çıkarak Antalya'ya gitmekte olan Irak vatandaşı bir ailenin içinde bulunduğu araç ile Bozyazı nüfusuna kayıtlı üç vatandaşımızın içinde bulunduğu araç maddi hasarlı trafik kazasına karışmışlardır.Kaza sonrası taraflar arasında başlayan sözlü tartışma yaralamalı kavgaya dönüşmüş ve Irak vatandaşı araç sürücüsü diğer araçta bulunan şahıslarca darp edilmiştir.

Olay trafik kazası nedeniyle yaşanmış olup bazı sosyal medya hesaplarında çarpıtılarak yapılan paylaşımlar asılsız olup tamamen adli bir olaydır. Olay ile ilgili olarak 3 şüpheli gözaltına alınmış olup adli süreç devam etmektedir. Irak vatandaşı M.M.K isimli şahıs Anamur Devlet Hastanesinde tamamlanan tedavinin ardından 14.05.2021 tarihinde taburcu edilmiştir. Büyük bir üzüntü duyduğumuz olayda yaralanan Iraklı şahıs ve ailesi ilçemizde bizim misafirimizdir.


Diyarbakır Barosu: Tanık ve mağdurların söyledikleri ortada

Aileyi hastanede ziyaret eden ve hukuki açıdan süreci takip eden Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren ise Independent Türkçe'ye verdiği demeçte, "Hastanede mağduru ziyaret ettik. Ayrıntılı bir şekilde konuştuk. Şu anda sağlık durumu da iyi" dedi.
 

2.jpeg
Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren

 

Mersin Valiliği'nin olayla ilgili açıklamasına ilişkin ise Eren, şunları söyledi:

Mersin Valiliği'nin yaptığı açıklamaya ise bir şey diyemem. Tutanaklar ve tanıklar açık ve net bir şekilde ortadadır. Araçlarının önü kesiliyor. Dövülüyorlar, öncesinde trafikle ilgili bir sorun var mı, yok mu bilemiyoruz, ancak bir şekilde öldüresiye dövülüp, hakarete uğruyorlar.

Mağdur ifadesinde de -ki birkaç kelime Türkçe'de biliyor- kendisine 'Burada ne işiniz var? gibi cümleler kuruyorlar. Dosyaya kayıtlı olan tanık ifadeleri var ki ifadeler uyuşuyor ve ırkçı söylemler kullanılmıştır.

Yani dosyadaki somut delillerden bahsediyoruz. Olayın büyümesi ve bu aşamaya gelmesi nedeniyle idare böyle bir açıklama yapma gereği duymuş olabilir. Yargı sürecinde gerçekler bir şekilde ortaya çıkar. Tanıkları var, mağdur beyanları var…


Gözaltına alınan üç kişinin de ifadelerinde olayı "trafik kazası ve kavga" olarak nitelendirdiğini dile getiren Eren, "Normal şartlarda bu üç kişini adliyeye sevk edilmesi gerekiyor. Ancak olayın büyümesinde dolayı ne yapacakları tam olarak bilinmiyor. Bizde şu anda gelişmeleri bekliyoruz" ifadelerini kulandı.
 

1.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Erbil Valisi'nden Türk yetkililerden açıklama talebi

Olayın duyulmasından hemen sonra Erbil Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Vali Ümit Hoşnav'ın Mersin'de "ırkçı saldırıya uğrayan aile ile iletişime geçtiğini" ve "konunun takipçisi olduklarını" söyledi.

Hoşnav, hangi ülkede olursa olsun vatandaşlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti. 

Erbil Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sosyal medyada Erbilli bir ailenin Türkiye'nin Mersin ve Adana illeri arasında insanlık dışı bir şekilde birkaç kişinin saldırısına uğrayarak, darp edildiği görülüyor. Valimiz Ümid Hoşnav, aile ve yakınlarıyla iletişime geçerek saldırganların tutuklanarak gerekli cezaya çarptırılması için ilgili kurumlarla görüştüğü konusunda aileyi temin etti.

Vali Hoşnav, aile ile yaptığı görüşmede, 'Siz bizim vatandaşımızsınız. Nerede olursa olsun vatandaşlarımıza yönelik bu tür saldırıları kabul etmiyoruz ve reddediyoruz' dedi.

Konuyla ilgili Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Birimi ve Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu yetkilileriyle görüşen Vali Hoşnav, Türkiye Başkonsolosluğu'nun kamuoyuna konu ile ilgili açıklama yapmasını isteyerek, taleplerini şu şekilde sıraladı:

-Konu ile ilgili bir an önce inceleme başlatılarak mağdur aileye yönelik insanlık dışı saldırının nedenlerini ortaya çıkarılması ve faillerinin yasalara göre en ağır şekilde cezalandırılması.

-Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'ndan vatandaşlarımıza yönelik saldırı ile ilgili resmi bir açıklama ile kamuoyunu bilgilendirmesini istiyoruz.

-Erbil Valiliği olarak, gerekçe ne olursa olsun bu tür saldırıları kabul etmiyoruz. Doğru olmayan bu saldırıyı sert bir şekilde kınayarak, vatandaşlarımıza yönelik saygısızlığı kabul etmiyoruz.


Başkonsolosluktan Vali Hoşnav'a yanıt

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu ise Ümit Hoşnav ile yaptığı görüşmede, saldırıya karışan M.F.O, M.B.S. ve S.O'yu gözaltına alındığı aktarıldı.

Mağdur ailenin yakınlarının ise Türkiye'ye gelmek amacıyla vize almak için Erbil Başkonsolosluğu ile iletişime geçtiği ve Başkonsolosluğun da gerekli kolaylığı sağlayacağı iletildi.

IKB Parlamentosu da yayımladığı mesajda, "kutsal Ramazan ayında vatandaşlarına yapılan ırkçı ve radikal saldırı şiddetle kınandı."

Mesajda ayrıca, yaşananların ikili ilişkilerde taraflara hiçbir şekilde olumlu katkısı olmayacağı vurgulanarak, sorunun çözümünde gereken tüm adımların atılması çağrısında bulunuldu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU