İlk çeyrekte kaynağı belirsiz para girişi 6,9 milyar dolar oldu

Geçen yılın ilk çeyreğinde 8,8 milyar dolar olan cari açık 7,7 milyar dolara geriledi. İlk çeyrekte kaynağı belirsiz para girişi 6,9 milyar dolar oldu

Şubatta 38.3 milyar dolar olan yıllık cari açık 36.2 milyar dolarla beş ayın en düşük seviyesine geriledi / Fotoğraf: AA

Cari işlemler açığı martta 3,3 milyar dolarla piyasa öngörülerinin altında gerçekleşirken analistler, güçlü dış ticaret verileri ve artması beklenen turizm gelirleriyle birlikte cari açıkta düşüşün devam etmesini beklediklerini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, martta cari işlemler açığı 3 milyar 329 milyon dolara gerilerken, bunun sonucunda 12 aylık cari açık bir önceki aya göre 2 milyar 124 milyon dolar azalarak 36 milyar 192 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın değerlendirmesine göre bu gerçekleşmelerde, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1,4 milyar dolar azalarak 2,96 milyar dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 374 milyon dolar artarak 767 milyon dolar yükselmesi etkili oldu.

Kaynağı belirsiz para girişi

Cari açık martta 3.3 milyar dolarla 3.8 milyar dolar olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Şubatta 38.3 milyar dolar olan yıllık cari açık 36.2 milyar dolarla beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Geçen yılın ilk çeyreğinde 8.8 milyar dolar olan cari açık böylece 7.7 milyar dolara geriledi. İlk çeyrekte kaynağı belirsiz para girişi 6.9 milyar dolar oldu.

Çekirdek açık 319 milyon dolar

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın Mart ayında 1,6 milyar dolar açık vermişken, bu yılın Mart ayında 319 milyon dolar açık verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 228 milyon dolar tutarında artarak 742 milyon dolar oldu.

Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, 27 milyon dolar azalarak 1,18 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın Mart ayında 280 milyon dolar net çıkış kaydeden ikincil gelir dengesi kalemi, bu ayda 47 milyon dolar net giriş kaydetti.

Resmi rezervlerde 6,2 milyar dolarlık düşüş

TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Mart'ta 363 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları 5,7 milyar dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 1,03 milyar dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 915 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

Resmi rezervlerde bu ayda 6,17 milyar dolar net azalış gözlendi.

Net hata noksan kalemi Mart'ta 1,56 milyar dolar, Ocak-Mart döneminde 6,92 milyar dolar fazla verdi.

 

Independent Türkçe, BloombergHT, Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU