Bölgedeki oda başkanları uyardı: Güneydoğu'daki kuraklık tarımı vurdu, kimi ürünlerde fahiş fiyat artışı olacak, saman kıtlığı riski de kapıda

Pandemi nedeniyle gıda ürünlerinde yaşan artışın ardından şimdi de Güneydoğu’da süren kuraklık, kimi ürünlerde sıkıntıya neden olabilir. Kırmızı mercimek, fiyatı artması muhtemel ürünler arasındayken saman kıtlığı hayvansal ürünleri etkileyebilir

Güneydoğu'da yağışların mevsimsel ortalamanın altında kalması kuraklık riskini artırdı / Fotoğraf: AA 

Pandemi sürecinde maliyetlerin artışı, kimi ürünlerin yeterli üretilememesi ya da üretilenlerin kısıtlamalar nedeniyle yeterince satılamaması gıda fiyatlarında ciddi artışlara neden oldu.

Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulunan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'a göre Türkiye bir gıda krizi yaşıyor ve önümüzdeki süreçlerde de gıda fiyatlarında artan maliyetler nedeniyle ciddi bir düşüş yaşanma ihtimali yok.

Kendisi de çiftçi olan Sarıbal, özellikle 17 Mayıs'a kadar sürecek olan kapanma döneminde semt pazarlarının birçok yerde açılmaması nedeniyle sebze meyve hallerinin mal almamasıyla çiftçinin birçok ürününün elde kaldığına dikkati çekti.

orhan.jpg
Orhan Sarıbal, Türkiye'de bir gıda krizi yaşandığını iddia etti / Fotoğraf: AA

 

CHP, kuraklık sorununa dikkat çekmek için Mardin'e gidecek

Sarıbal, Güneydoğu'da yaşanan kuraklık nedeniyle bölgedeki çiftçilerin zor durumda olduğunu aktararak kapanmanın ardından bu soruna dikkati çekmek için CHP heyeti olarak Mardin'e gideceklerini söyledi.

Gerçekten Sarıbal'ın da belirttiği gibi Güneydoğu'da bir kuraklık yaşanıyor.

 

Twitter'dan da uyardı: Ülkemizde saman kıtlığı yaşanacaktır

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Melik ile Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez yaptıkları açıklamalarla yaşanan soruna işaret etti. 

Melik, geçen günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman son yılların en kurak mevsimlerden birini yaşadığını belirterek, "Kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacaktır. Rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacaktır" dedi.

melik.jpg
Abdullah Melik / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Güneydoğu'da buğdayda 2 milyon ton rekolte kaybı bekleniyor

Konuyla ilgili ilk olarak yaşanan sorunun merkezinde olan Abdullah Melik, yaşanan durumu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Melik, kuraklık nedeniyle Güneydoğu'da buğdayda 2 milyon tonun üzerinde rekolte kaybı olacağını öne sürerek, Şanlıurfa özelinde kuraklığın etkilerini şöyle anlattı:

Örneğin ilimizde 3 milyon dönüm arazide buğday ekili. Bunun 2 milyonu sulanabilir alanda. 1 milyonu ise kuru alanda. Kuraklıktan dolayı kuru alanda yüzde 70'e yakın bir ürün kaybı var. 1 milyon dönüm kuru alanda arpa ekiliydi. Burada da yüzde 85'e yakın rekolte kaybı oluşacak. Kırmızı mercimek ise ilimizde 1 milyon 100 bin dönümde ekili. Bunun 300 bini sulu alanda. 800 bin dönüm kuru alanda ekili kırmızı mercimekte yüzde 80-85 rekolte kaybı olacak.

saman.jpg
Kuraklık saman kıtlığına da neden olabilir / Fotoğraf: AA


Kırmızı mercimek başta olmak üzere kimi ürünlerde fiyat artışı olabilir

Ancak kuraklık nedeniyle sıkıntı sadece buğday, arpa, kırmızı mercimekte değil.

Güneydoğu'nun Türkiye'nin en çok saman üretilen alanı olduğuna dikkat çeken Melik, kuraklıktan dolayı ciddi bir saman kıtlığının da yaşanabileceğine dikkat çekerek, bunun da hayvan yemlerinin fiyatlarını da olumsuz etkileyebileceğini iddia etti.

"GAP'ın bitirilememesi kuraklıkla mücadeleyi etkiliyor"

Melik, yaşanan sıkıntının en önemli nedenlerinden biri olarak GAP projesinin halen tamamlanamamış olmasına bağlıyor.

GAP'ın enerji üretiminde kullanılan projelerinin yüzde 74 oranında tamamlanmasına karşın sulama projelerinin yüzde 54 oranında kaldığına dikkat çeken Melik, bu projelerin tamamlanması halinde kuru tarım yapılan alanların da sulanabileceği, böylece kuraklık dönemlerini daha az zarar ile atlatmanın mümkün olacağını kaydetti.

baki.jpg
Baki Remzi Suiçmez / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Barajların yeterli dolu olmaması sulu tarımı da olumsuz etkiliyor"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez de Güneydoğu'da kuraklık noktasında ciddi sorun olduğunu söyleyerek, "Ülke genelinde kuraklık yüzde 10 artarsa bunun kuru tarım olan yerlerdeki olumsuz etkisi yüzde 50 oranında hissediliyor" dedi.

Suiçmez, kuraklık durumunda tek sıkıntının kuru tarım yapılan yerlerle sınırlı kalmadığını dile getirerek, "Barajların doluluk oranı yüzde 70 oranlarında olduğunda öncelik içme suyuna verildiğinden bu sefer tarıma yeteri kadar su ayrılamıyor. Bu da sulu tarım olan yerlerde de rekolte kayıplarına neden oluyor" şeklinde konuştu.

buğday.jpg
Barajlarda su oranının düşmesi tarım alanların sulanmasını da zorlaştırıyor / Fotoğraf: AA

 

"Çifçi, kuraklığa karşı önceden uyarılmalı"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kuraklıkla mücadele planının olduğunu hatırlatan Suiçmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu plan kağıt üstünde kalmayarak hayata geçsin. Kuraklığın etkileyeceği yerler önceden duyurularak buralardaki çiftçilerin o yıl daha az su gerektiren ürünlere yönelmesi sağlanabilir."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU