Birleşik Krallık, Türkiye'yi 10 gün otel karantinası uygulanan 'kırmızı listeye' aldı

Türkiye'yi Kovid-19 ile mücadelede karantina zorunluluğu uygulanacak 'yüksek riskli' ülkelerin yer aldığı 'kırmızı listeye' dahil etti

Birleşik Krallık, ülkeye girişlerde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden gelenlere 10 gün otelde karantina zorunluluğu getirecek / Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık, ülkeye girişlerde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden gelenlere 10 gün otelde karantina zorunluluğu getirecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC Türkçe'nin haberine göre İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, 12 Mayıs Çarşamba günü yerel saatle 04:00 itibarıyla Türkiye'nin yanı sıra Nepal ve Maldivler'in de kırmızı listeye ekleneceğini söyledi.

“Taraftarlar İstanbul’a gitmemeli”

Öte yandan 29 Mayıs'ta İstanbul Atatürk Stadı'nda oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi'nde iki İngiliz takımının karşılaşacağı Manchester City - Chelsea maçı öncesi İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, İngiliz taraftarların final maçı için İstanbul'a gitmemeleri gerektiğini söyledi.

Grant Shapps, "Federasyonumuz finalin İngiltere'de oynanması için UEFA ile görüşüyor. Finale ev sahipliği yapmaya hazırız ancak son kararı UEFA verecek. Bizim aldığımız karar taraftarların Türkiye'ye gitmemesi gerektiği anlamını taşıyor" ifadelerini kullandı.

Kriterler neler?

Birleşik Krallık, kırmızı liste uygulamasını farklı varyantların ülkeye girişini engellemek için yaptığını söylüyor.

Listeye eklenecek ya da çıkartılacak ülkeler, Biyogüvenlik Ortak Komitesi'nin belli kriterlere göre yaptığı risk değerlendirmesi sonrası belirleniyor.

Bu kriterler arasında, ülkelerin kendi içinde farklı varyantların yayılmasına ilişkin göstergeler, farklı varyantların İngiltere'ye geldiği ülkelerdeki durum ve farklı varyantlara ilişkin takip ile gen dizilimi türündeki verilere erişim gibi etkenler yer alıyor.

Kırmızı listede hangi ülkeler var

Birleşik Krallık'ın "yüksek riskli" olarak nitelendirdiği "kırmızı listede" Türkiye de dahil olmak üzere toplamda 43 ülke var.

Listedeki ülkeler arasında ayrıca Brezilya ve Hindistan gibi korona virüs mutasyonlarının görüldüğü ülkeler de bulunuyor. Listenin geri kalanında ise Afrika ve Güney Amerika ülkeleri yer alıyor.

bbc.jpg
Tablo: BBC Türkçe

 

BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU