Engin Altay: Bakan Koca o sözleri Erdoğan’a söylemiştir diye umuyoruz

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Sağlık Bakanı Koca'nın dünkü basın toplantısında okuduğu şiirin satırların Cumhuraşkanı Erdoğan olduğunu söyledi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Mecliste düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu  / Fotoğraf: Twitter

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hıdrellez dileğini “Kirli siyaset, arsız talan, fütursuz yağma son bulsun. Erken seçim olsun”  şeklinde açıklayan Engin Altay, 49 yıl önce 6 Mayıs’t idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anarak, “Onlar bağımsız Türkiye şiarı ile yol yürüdüler, kimsenin burnunu kanatmadılar, cana kıymadılar, hak yemediler. Eşit, adil, hür bir Türkiye istediler. Can verdiler. Ruhları şad olsun. Onların hayal ettiği Türkiye’yi hayata geçirmek Cumhuriyet Halk Partisi’nin boynunun borcu olsun” dedi.

“Sağlık Bakanımız bir hayli sinirli”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son günlerde bir hayli sinirli olduğunu söyleyen CHP’li Altay, “Neye kızgın anlamış değilim” dedi.

Koca’nın “3. Doz aşılar yerli aşı ile yapacağız” dediğini belirten ve “Hangi bilimsel veri ile?” diye soran Altay, Bakan  Koca’nın eleştirilere “Akif’in dediği gibi, Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boynum” diyerek yanıt verdiğini hatırlatarak, “Bu sözü kime söyledi? Sağlık bakanı bence bu sözü muhalefete söyleyemez. Muhalefet yapıcı eleştirilerini sıralıyor. Gördüğü yanlışları söylüyor. Sağlık Bakan bu sözü Recep Tayyip Erdoğan’a söylemiştir diye zannım ve umudum var. Mesajın Erdoğan’a gittiği konusuyla ilgili bir umudum var” dedi.

Koca’nın Bilim Kurulu’na da böyle bir söz söyleyemeyeceğini ancak Bilim Kurulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a böyle bir söz söylemesi gerektiğini kaydeden Altay, “Eğer Sağlık Bakanı Bilim Kurulu’nun edemediği bu lafı onların nam ve hesabına yapıyorsa da ben bu lafı alkışlıyorum” dedi.

“Sağlığın vaadi olur ama siyaseti olmaz” diyen CHP Grup Başkanvekili, aşı konusunda bugüne kadar yapılan açıklamaların hiç birinin doğru çıkmadığını ve çelişkili açıklamalar yapıldığını söyledi.

Altay, “Sağlık Bakanı’na bir kez daha söylüyorum. Kızacaksan, sinirleneceksen muhatabın Sayın Cumhurbaşkanı’dır. Seni yanlış yönlendiren odur” dedi.

“Ruhsar Pekcan’ı da Almanya’ya büyükelçi yap”

Eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, yaklaşık 40 bin TL maaşla KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyeliğine atanmasına tepki gösteren Engin Altay, “Ruhsar Pekcan ne olacak? O da görevden alındı. İki yol var; Ya Meclis’te bir soruşturma komisyonu açacaksın, eğer soruşturma komisyonu kurdurmuyorsan da o zaman Ruhsar Pekcan’ı ticaret hacmimizin en yüksek olduğu ülke olan Almanya’ya büyükelçi yap. Bak bu yakışır” diye konuştu.

Altay, Cumhurbaşkanlığı için tanesi 17 milyon TL’den alınan 3 Mercedes ile ilgili sorusunun geçiştirildiğini belirterek,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Bunlardan birini kayıp damada gönder, birini Zehra Zümrüt Hanım’a ver, o da KARDEMİR’e 17 milyonluk Mercedes ile gidip geldin. Birini de Ruhsar Pekcan’a ver. En azından büyükelçi yapana kadar ver” diye seslendi.

“Çift maaş aldığı için yönetim kurulundan alınan bir kişi yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda kamu görevlilerine bir başka kamu kuruluşunda en fazla bir görev verilebileceği şeklinde bir madde olduğunu hatırlatan Engin Altay, “Bu eylem planında bahsedilen hususun sona ereceği tarih 30 Haziran. Peki bugüne kadar “sen iki yerden maaş alıyorsun” diye görevden alınmış hiçbir yönetim kutulu üyesi var mı? Yok” şeklinde konuştu.

Hukuk Reform Paketi’nde yer alan “herkes hukuk önünde eşittir” ilkesini de hatırlatan Altay, “Bu kural Ruhsar Pekcan için geçerli mi, değil mi?” diye sordu.

“Devleti soymanın 12 yolu var”

“Devleti soymanın 12 yolu var” diyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Ne zamandan beri, 2002’den beri. Peki 2002’den önce devlet oyulmuyor muydu derseniz  soyuluyordu,  o zaman bu işin 3 yolu vardı. Dördüncü yolu yoktu. Devleti soymak için 3 yol şu idi; Birincisi hayali ihracat, ikincisi teşvik vurgunları, üçüncüsü de rüşvet. Türkiye’de devlet bu üç yola soyuluyordu” dedi.

Altay, bugün devleti soymanın 12 farklı yolu olduğunu ve diğer 9 yolun AK Parti iktidarı döneminde ortaya çıktığını savunarak o yolları da şu şekilde sıraladı:

  1. Gümrük verilerinde anlık oynayarak devleti soymak
  2. Kupon araziler
  3. Kıyak ihaleler
  4. Özel olarak sadece ve sadece beşli çeteye mahsus ihaleler
  5. Yandaştan fahiş fiyatla kamu için bina ve araç kiralama
  6. Özelleştirme peşkeşleri
  7. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri
  8. Yap İşlet Devret (YİD) projeleri
  9. Kur manipülasyonu ile Merkez Bankası’nın kasasını eşe dosta yandaşa peşkeş çekerek devletin soyulması


Altay, saydığı 12 yöntemle devletin soyulmaya devam edildiğini öne sürdü.

“CHP’den istifa etmek için mazeret aramaya gerek yok”

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Engin Altay, PM Üyesi Gaye Usluer’in istifası ile ilgili soruya, “CHP’den de başka partilerden de insanlar istifa ederler. Kendilerine yeni bir siyasi yol çizmek için bunu yaparlar. İstifa edenlere tavsiyem şudur. İstifa ederken yıllarca içinde bulundukları partiyi karalamak onların yeni siyasi yaşantısına bir katkı sağlamaz. Adam sorarlar şimdiye kadar neredeydin diye. CHP’den istifa etmek için mazeret aramaya gerek yok, CHP kendi içinde demokrasiyi en iyi işleten partidir” diye yanıt verdi.

Altay, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın “Dersim katliamı” şeklindeki paylaşımı ile ilgili soruya da, “Attığı tweetin istismar edilmesinin üzüntüsünü yaşamaktadır” diye yanıt verdi.

HSK seçimlerinde iktidarın 5’te 3 çoğunluğu için uzlaşma arayışına girdiğini söyleyen Engin Altay, “Daha önceki dönem böyle bir çoğunlukları olduğundan bize sormadılar bile. Anayasa Mahkemesi’ne hiçbir  uzlaşı olmadan seçim yaptılar. Ama biz burada değiliz. Biz seçimin ehliyet ve liyakata göre yapılmasını istiyoruz” dedi.

AK Parti’nin animasyonu: Şaşkın ördek suya ters dalarmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millet İttifakı’nı parçalamak için her hafta bir senaryo  sahneye koyduğunu ancak her seferinde Millet İttifakı’nın daha da kenetlendiğini savunan Altay, “Ben Erdoğan’ın bu senaryolara devam etmesini içsel olarak arzu ediyorum” diye konuştu.

Engin Altay, 128 milyar dolar tartışması konusunda AK Parti’nin yayınladığı “Yalan Üretim Merkezi” başlıklı videoyu CHP’nin kendi internet sitesine de koyduğunu belirterek, “Baya da masraf etmişler. İsteyenler oradan da izleyebilirler. Hiç montajlamadan olduğu gibi koyduk. AK Parti’nin böyle etkinlikler yapmasının bize göre faydası var. Şaşkın ördek suya ters dalarmış. AK Parti’nin şu anda yaptığı budur” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU