Birleşik Krallık: Tahran'ın Zaghari-Ratcliffe'e muamelesi işkence düzeyinde

İran'da 5 yıl hapis yatan gazeteci ve aktivist Zaghari-Ratcliffe, son olarak Londra'da İran'a karşı düzenlenen bir gösteriye katılmaktan bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı

Londra’daki eşi ve kızı, Nazanin Zaghari-Ratcliffe’in serbest bırakılmasını talep ediyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK), İran'da casusluk suçlamasıyla hapis cezası alan çifte vatandaş Nazanin Zaghari-Ratcliffe'e yönelik muamelenin işkence düzeyine geldiğini belirtti.

BK Dışişleri Bakanı Dominic Raab, dün BBC'de yaptığı açıklamada, gazeteci ve aktivist Zaghari-Ratcliffe'in uluslararası hukuka aykırı bir şekilde tutulduğunu ve gördüğü muamelenin işkence düzeyine ulaştığını söyledi. 

İran ve Birleşik Krallık vatandaşı olan Zaghari-Ratcliffe, 2016'da İran karşıtı propaganda ve casusluk faaliyeti suçlamalarıyla tutuklanıp 5 yıl hapse mahkum edilmişti. Cezasını tamamlayan Zaghari-Ratcliffe, son olarak 2009'da Londra'da İran'a karşı düzenlenen bir gösteriye katılmaktan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezaya itiraz eden Zaghari-Ratcliffe, halen Tahran'da gözaltında nihai kararı bekliyor. 

Son olarak İran devlet televizyonu, BK'nin Zaghari-Ratcliffe'in serbest kalması için İran'a 1979'dan kalan 400 milyon sterlinlik (4,6 milyar TL) borcunu ödemeyi kabul ettiğini öne sürmüştü. BK Dışişleri Bakanlığı ise iki konunun birbirinden bağımsız olduğunu ve kadın gazeteciyle ilgili hukuki görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Bu iddiaya da değinen Dominic Raab, Zaghari-Ratcliffe'e verilen cezanın sadece borç sorunuyla ilgili olmadığını belirterek “Borcun çözmek istediğimiz bir konu olduğunu söylemiştik” diye konuştu.

Raab, kadın gazetecinin durumunun İran'la nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ilgili Viyana'da süren görüşmelere bağlı olduğunu kaydetti.

İran'da 18 Haziran'da düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça Viyana'daki görüşmelerin de hızlanmasını beklediğini kaydeden Raab, Zaghari-Ratcliffe'in İran tarafından rehin tutulduğu yorumunaysa şu yanıtı verdi:

Bence bu tanımlamaya karşı çıkmak çok zor. Kendisinin İranlıların ya da kesinlikle İran'daki sistemin bir kısmının yürüttüğü kedi-fare oyununa maruz kaldığı açık. Bunu BK'ye karşı ellerini güçlendirmek için kullanmaya çalışıyorlar.

Eşi Richard Ratcliffe, Zaghari-Ratcliffe'in Tahran tarafından borcun ödenmesi ve Viyana'da süren görüşmeler için baskı amacıyla kullanıldığını savunuyor.

İran, Şah Pehlevi döneminde tank ve zırhlı araç almak için BK'ye 400 milyon sterlin ödeme yapmış ancak İslam Devrimi sonrasında silahları teslim almamıştı.

 

Independent Türkçe, Guardian, BBC

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU