İlhan Cihaner’i tutuklatan eski savcı Osman Şanal’a 11 yıl 3 ay hapis

Erzincan Ergenekon’u olarak bilinen davayı açan ve dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i makamında gözaltına aldırıp tutuklatan eski Erzurum savcısı Osman Şanal, FETÖ üyeliğinden 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı

Eski Erzurum Savcısı Osman Şanal, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Düzce savcısıyken FETÖ üyeliğinden tutuklanmıştı / Fotoğraf: AA

Kamuoyunda "Erzincan Ergenekonu" olarak bilinen davayı açan ve dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i makamında gözaltına aldırıp tutuklatan eski Erzurum savcısı Osman Şanal FETÖ üyeliğinden 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanık Şanal tutuklu bulunduğu cezaevinden telekonferans aracılığıyla bağlandı. İlhan Cihaner ile avukatı Turgut Kazan da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Şanal’a söz verdi. Şanal darbe girişimi sırasında Düzce Cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığını, olayları televizyondan öğrendiğini, herhangi bir terör örgütüyle irtibatı bulunmadığını öne sürdü. Osman Şanal, hakkında FETÖ'cü olduğuna ve üniversite eğitimi sırasında örgüt evlerinde kaldığına dair tanık beyanlarını reddetti. 

Cihaner’e gözaltı 'hukuki' dedi

İlhan Cihaner'i makamında gözaltına alınmasının hukuki olduğunu savunan Şanal "Cihaner soruşturması daha önce defalarca yargı denetiminden geçti. Cihaner ve avukatı Turgut Kazan, mahkemeyi baskı altına almaya çalışıyorlar. O dönem Kazan beni hükümetin tetikçisi olarak suçladı. Şimdi de FETÖ'cü olarak suçlanıyorum" dedi. Şanal ByLock kullanıcısı olduğuna ilişkin tespiti reddeden Şanal, ByLock'un dijital bir veri olduğunu ve hükme esas alınacak bir delil olmadığını iddia etti.

Şanal'ın avukatı Ali Alagöz 35 aydır tutuklu müvekkilinin ByLock kullanmadığının mahkemeye sundukları uzman raporuyla kanıtlandığını öne sürerek tahliye talebinde bulundu.

Cihaner'in avukatı Turgut Kazan ise sanığın FETÖ üyeliğinden değil, örgüt yöneticiliğinden cezalandırılmasını talep etti. 

Mahkeme Şanal’a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi. 

Eski Erzurum savcısı Osman Şanal, dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı, eski CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'i makamında gözaltına aldırmıştı. Savcı Şanal’ın talebi üzerine Cihaner tutuklanmış, 4 ay tutukluluğun ardından HSYK kararıyla serbest kalmıştı. Osman Şanal 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak suçundan tutuklanmış, hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU