Halk ekmek tartışması sürdükçe büfelerin önündeki kuyruklar uzuyor… Doğan Subaşı: Ekmek meselesi, üzerinden siyaseten tepinecek bir konu değil

İstanbul’da halk ekmek tartışması bitmek bilmiyor. Tartışmanın dozu arttıkça halk büfelere ilgi gösteriyor. Güngören’deki bir büfenin önünde uzayan kuyruk bunun kanıtlarında biri. AK Parti ve CHP durumu nasıl görüyor?

"Halk Ekmek A.Ş'nin hedefi hem ekmek fiyatlarında denge sağlamak hem de vatandaşlarımıza kaliteli, sağlıklı ürün sunmaktır. Amacımız fiyatlarda normalin üzerinde artış yapılmasını engellemektir." 

Bu sözleri rahmetli İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın yerine belediye başkanlığı koltuğuna oturan Mevlüt Uysal, 3 Ekim 2018 tarihinde söyledi. 

İstanbul'da fırıncılar odasının yapmak istediği ekmek zammını engellemek için İstanbul Valiliği'nde gerçekleşen toplantıda bile İBB iştiraki Halk Ekmek A.Ş'nin ürettiği ucuz ekmek bir koz olarak gündeme getirilmişti.

Halk ekmek üzerinden yürütülen kavga yeni değil. Yıllardır çeşitli zaman dilimlerinde farklı gerekçelerle gündeme getiriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Büfe üzerinden yürütülen ekmek kavgası

Bazen fırıncılar odalarının temsilcileri, kamu imkanları kullanılarak haksız rekabete imza atıldığını savunurken, bazense büfelerin birilerine peşkeş çekildiği iddia ediliyor. 

Bir kere daha büfe üzerinde ekmek kavgası veriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen 142 büfenin belirlenen yerlere konulması hususunda İBB ile AK Parti'li belediyeler karşı karşıya geliyor. 

Halk Ekmek hizmeti, imkanları kısıtlı olan insanlarla doğrudan yapılan bir temas olması nedeniyle etkili. 250 gramlık ekmeğin bir liraya satılması, krizin iliklere kadar yaşandığı bir dönemde daha fazla büfe açarak ve üretimi artırarak sürdürme halk tarafından yoğun ilgi görüyor. 

570 büfeye 142 tane daha ekleniyor

İBB'den alınan bilgilere göre, İstanbul'da genelinde 570 adet ekmek büfesi faaliyet gösteriyor. İBB Meclisi'nde alınan kararla 142 adet daha büfe 39 ilçede faaliyet verecek. Dolayısıyla hizmet veren büfe sayısı 712'ye ulaşacak.

Halk Ekmek A.Ş'de günlük 1 milyon 400 bin ekmek üretiliyor. 250 gramlık ekmekle toplamda 55 çeşit ürün çıkartıyor. Üretilen ekmek İstanbul'da tüketilen ekmeğin yüzde 8'ini oluşturuyor. 

Halk ekmek üzerinden AK Parti ve CHP'liler arasında karşılıklı iddialar ve suçlamalar her türlü platformda bir şekilde dile getiriliyor.

Göksu: "CHP'li provokatörlere ekmek çıkmaz" 

Bu konuda AK Parti İBB Meclisi Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, büfelerin nereye konulması hususunda ilçe belediyelerin görüşünün alınmamasında kaynaklandığını iddia etti.

Göksu, Twitter'da yayımladığı mesajında CHP'li İBB yönetiminin halk ekmek üzerinden algı ve provokasyon yaptığını savunarak, "Cumhuriyet Halk Partisi ve provokatörleri, buradan size ekmek çıkmaz" dedi. 

Göksu.jpeg
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, CHP'lilerin ekmek büfeleri üzerinden algı oluşturmaya çalıştıklarını savundu / Fotoğraf: AA


"İlçe belediyelerinden uygunluk görüşü alınmadı mı?"

"Mesele halkımızın ekmeğe daha hızlı ulaşmasıysa İBB Meclisi'nden geçirdiğimiz halk ekmeğin tüm bakkallarda satılabilmesinin önünü açan yetkinin gereğini yapın" diyen Göksu, şunları savundu: 

"İstanbul'dan 20 bin-30 bin kapasiteden 3 milyon kapasiteye halk ekmeği çıkaran AK Parti'dir. Temel soruyu sormak istiyorum: Acaba bugüne kadar halk ekmekle ilgili bir kuruşluk ilave yatırım yaptınız mı? Üretim kapasitesini bir tane artırdınız mı? Elbette hayır. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi yapmaz sadece yıkar. Halk Ekmek Büfeleri'nin sözleşmesi uzatılsın denildi uzattık. Yenileri açılsın denildi açtık. İlçe belediyelerinden uygunluk görüşü alınacaktı. Soruyorum, ilçe belediyelerinden uygunluk görüşü aldınız mı?" 

Göksu, mayıs ayında yapılacak belediye meclis toplantısında halk ekmeğin bütün bakkal ve marketlerde satılması konusunda gerekli çalışmaların yapılacağının da işaretini verdi. 

Göksu'ya mevkidaşı cevap verdi

Göksu'nun iddialarına mevkidaşı CHP'li Doğan Subaşı da bir video yayımlayarak tek tek cevap verdi.

Subaşı, paylaşımında hangi yatırımları yaptıkların ve kapasitenin nasıl artırıldığını, uygunluk görüşü talep ettiklerini ve bazı belediyelerin cevap vermediğini ileri sürdü. 

Halk ekmek üzerinde kavga sürdürüldükçe milletin büfelere ilgi gösterdiği ortaya çıktı. Birçok büfenin önünde uzun kuyruklar oluştu. 

Güngören'deki bir halk ekmek büfesinde gıda ihtiyacı için dakikalarca kuyrukta bekleyen vatandaşların olduğu kameralara yansıdı. 

Doğan Subaşı.jpeg
CHP İBB Meclisi Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, ucuz ekmek ve pidenin vatandaşa ulaştırılmasına engel çıkartılmasının akıl ve mantık dışı olduğunu söyledi / Fotoğraf: İBB Basın


"Bu ekonomik krizde ekmek siyasete alet edilmemeli" 

Konu ile ilgili olarak Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan CHP İBB Meclisi Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, halkın ekonomik krizi iliklerine kadar hissettikleri bir dönemde ekmek üzerinde siyaset yapmanın doğru olmadığını ifade etti. 

Geçen martta meclis gündemi gelen halk ekmek büfelerinin açılmasına AK Parti grubunun "siz yandaşlara vereceksiniz" diye karşı çıktığını ancak daha sonra oluşan tepkiden dolayı bunu bazı şartlara bağladıkların söyleyen Subaşı, şunları söyledi: 

"Şehit yakınları, gazi, engelli ve dördüncü grup olarak da geçim zorluğu çeken dul ve yetimler de eklendi. Hazırlıkla tamamlandıktan sonra 39 ilçeye birden 31 Mart'ta bir yazı gönderdik. CHP'li belediyeler cevap verdi ve belirlenen yerlere konulmasını mahsur yok' dediler. AK Parti'li belediyeler cevap vermedi. 8 Nisan'da bir kere daha yazı yazdık. Bu yazının ardından cevap veren belediyeler oldu. Buralara sorunsuz bir şekilde büfeler konuldu. Fakat Üsküdar ve Ümraniye müsaade etmedi. Meclis kararında bile büfelerin konulacağı yerler bile yazıyor. Bu bir yıllık bir konu. Bütün bunlar derslerine iyi çalışmadıklarını gösteriyor." 

halkekmek.jpeg
İBB yönetiminin, şehit yakınları, gazi, engelli geçinme güçlü çeken dul ve yetimlere verileceğini ifade ettiği yeni büfelerin kurulmasına bazı ilçe belediyeleri izin vermiyor / Fotoğraf: İBB Basın


"Ucuz ekmek konusunda engel çıkarmak akıl ve mantık dışı"

Aralık 2020'den beri gündeme gelen halk ekmek büfeleriyle ilgili bir kamuoyu başkası oluştuğunu vatandaşın yapılan işe sahip çıkması üzerine AK Parti grubunun telaşa kapılarak videolu açıklamalar yaptığını vurgulayan Subaşı, "Vatandaş çözüm istiyor. Her yerde halk ekmek büfeleri neden engelleniyor? diye hesap soruyor. Ucuz ekmek ve ucuz pide konusunda engelleme çıkarmanın hiçbir mantığı yok. Bu konuda engellemenin zirvesini yaptılar. Doğrudan halka giden bir hizmeti engellemeleri tepkilere neden oldu" ifadelerini kullandı. 

"Ekmek meselesi objektif bir mesele" 

"142 adet halk ekmek büfesinin dağılımını elimizdeki yoksulluk haritasına göre yaptık" diyen Subaşı, sözlerini şöyle tamamladı: 

"140 CHP'li bulalım bu büfeleri yandaşa verelim anlayışı içinde asla olmadık. Şehit, gazi, engelli, dul ve yetim dedik. Peki AK Parti geçen 25 yılda bunu niye yapmadı? Mevcut büfelerden sadece 3 tanesi şehit yakınlarına verilmiş. Gaziye verilen bir tane bile büfe yok. Sözlerinizden tutarlılık varsa samimiyet olur. Bu konuda çok haklı ve doğru bir noktadayız. Bence arkadaşlar çok yanlış yaptılar. Ekmek meselesi o kadar objektif bir mesele ki, üzerinden siyaseten tepinecek bir konu değil. Hele ki bu ekonomik kriz ortamında."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU