Eleştirmen görüşlerine dayanan Rotten Tomatoes listesinde Ayı Paddington 2, Yurttaş Kane'i geçti

Orson Welles klasiği genellikle "tüm zamanların en iyi filmi" kabul ediliyor

Britanya-Fransız ortak yapımı Ayı Paddington 2, 2014'te yayımlanmıştı (Warner Bros)

80 yıl öncesine ait bir incelemenin siteye eklenmesiyle beraber Yurttaş Kane, Rotten Tomatoes'taki yüzde 100'lük puanını yitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genellikle tüm zamanların en iyi filmi olarak övülen Orson Welles klasiği, yorum derleme sitesi Rotten Tomatoes'ta yakın zamana kadar yüzde 100'lük reytingiyle ünlüydü.

1941 yapımı film şimdi yüzde 99 reytinge sahip, yani Rotten Tomatoes'ta Ayı Paddington 2 filmi Yurttaş Kane'i geçti.

Canlı aksiyon devam filmi 2017'de yayımlandığında hızlıca hayranların favorisi haline gelmişti. Hugh Grant ve Sally Hawkins'in yer aldığı film ayrıca eleştirmenlerden epey olumlu yorumlar alırken, Rotten Tomatoes'ta da yüzde 100 puan topladı.

Boing Boing, sözkonusu değişikliğin bu yıl 25 Şubat ile 15 Nisan arasında bir tarihte internet sitesine eklenen onlarca yıllık olumsuz bir incelemeden kaynaklandığını bildirdi.

Bahse konu inceleme ilk kez 7 Mayıs 1941'de The Chicago Tribune'da yayımlanmış.

"Yurttaş Kane Çekilmiş En İyi Film olarak Eleştirmenleri Etkileyemiyor" başlıklı eleştirel inceleme, gazetenin eleştirmenlerinin eskiden kullandığı ortak mahlas olan "Mae Tinée" tarafından kaleme alınmış (Mae Tinée, "matine" kelimesinin üzerinde oynanmış hali).

İncelemede, "İlginç. Farklı. Aslına bakılırsa, bir müze parçası haline gelecek kadar tuhaf" deniyor.

Ancak tuhaflık uğruna basitlikten fedakarlık etmesi, filmi ayırt edilebilir olmaktan ve genel eğlence değerinden yoksun bırakıyor.

Filmin reytingindeki düşüş ilk olarak @Caulimovirus isimli Twitter kullanıcısı tarafından fark edildi.

Sözkonusu hesaptan paylaşılan ve şu ana kadar 21 bine yakın beğeni alan paylaşımda, "Rotten Tomatoes kelimenin tam manasıyla 80 yıllık olumsuz Yurttaş Kane incelemesini gün yüzüne çıkarttı ve film artık yüzde 100 olumlu değerlendirmeye sahip değil" ifadelerine yer verildi.
 


Kullanıcı, paylaşımında olumsuz eleştirinin aslen yer aldığı The Chicago Tribune'ün basılı nüshasının fotoğraflarına da yer verdi.

Yurttaş Kane artık Gün Doğmadan, 12 Öfkeli Adam ve 3 1/2 Minutes, 10 Bullets (3,5 Dakika, 10 Kurşun) gibi yüzde 100 reytinge sahip filmleri içeren ufak koleksiyonda yer almıyor.

Filmin senaristi Herman Mankiewicz yakın zamanda Netflix'in popüler biyografi filmi Mank'a konu olmuştu.

David Fincher'ın filmi Mank, 10 dalda Oscar ödülüne aday gösterilmiş fakat 25 Nisan Pazar günü düzenlenen Oscar töreninde sadece iki ödül kazanmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU