Akif Beki: Aman ayakları üşütme hocam

“Tanıyan, bilen Sifil Hoca’ya da iletsin, beyni ısıtacağım derken hararet yaptırıp devreleri yakmasın”

Fotoğraf: ebubekirsifil.com

Karar yazarı Akif Beki, “İnsan beyni belli bir sıcaklığa ulaşıp onu muhafaza edince ideal çalışır" dediği ifade edilen ilahiyatçı Ebubekir Sifil’e tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, bugünkü köşe yazısının “Aman ayakları üşütme hocam” başlıklı kısmında Sifil hakkında şu görüşlerini dile getirdi:

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nden Doç. Ebubekir Sifil, yeni inciler saçmış, hiç söylemiyorsunuz.  “İdeal bir eğitim sistemi” için  “başı sıcak tutmak” şartmış. İngiltere’deki çok kıdemli bir profesör, bu sırrı bir MEB heyetine açıklamış, o heyetten biri de formülü etrafına fısıldamış, ta Sifil’in kulağına kadar gelmiş. 

Neyse ki Hoca, bir YouTube kanalında, meçhul İngiliz’in ağzından şunları anlattı da millet aydınlandı: 

“Derste öğretmen ve öğrenci yerde oturacak. Kız ve öğrenciler ayrı ayrı olacak. Erkeklerin de kızların da başları kapalı olacak. Araştırmalarımız bize gösterdi ki insan beyni belli bir sıcaklığa ulaşınca ideal çalışır. Ders böyle yapılmalı.” 

Acaba dedim, İngilizceden çevrilirken ayakla baş karışmış olabilir mi?  Öyle ya, 128 milyar dolarlık MB rezervi bile yer değiştirebiliyor, at izi it izine karıştı, böyle bir devirdeyiz.  Sağ olsun TRT Haber, bir ara nöroloji uzmanı Dr. Mustafa Uygur’la beyin sağlığı üzerine konuşmuş: 

“Sıcak, beyin hücrelerine zararlı etkenlerden birisi. Beyin hücrelerini dumura uğratıyor yani, beyin sulanabiliyor, hatta beyin kanamaları olabiliyor...” 

“Tanıyan, bilen Sifil Hoca’ya da iletsin, beyni ısıtacağım derken hararet yaptırıp devreleri yakmasın” diyen Beki, şöyle yazdı:

Stefan Zweig’ın Amok Koşucusu’nu okusa, Allah muhafaza bunalıp sağa sola saldırmamak için başı sıcaktan korumak gerektiğini bilirdi. 

Cinnet geçirten sıcaklarla ilgili de hiç haber okumamış ömründe.  Kitaplarla olmadığı gibi haberlerle de arası iyi değil demek.  ‘Sıcak tutulacak olan ayaklardı, başa serinlik gerek’ diye, hiç değilse şu ecdat sözünü kendisine iletelim, mübarek gün sevaptır:  “Ayaklarını sıcak tut, başını serin/Yapacak bir iş bul, düşünme derin.” 

İlahiyatçı Ebubekir Sifil, İngiltere'de bir profesörün "Öğrencilerin başları kapalı olmalı" dediğini anlatmıştı. Sifil, söz konusu profesörün bunu "Araştırmalarımız bize onu gösterdi ki insan beyni belli bir sıcaklığa ulaşıp onu muhafaza edince ideal çalışır" diye gerekçelendirdiğini ileri sürmüştü.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU