AYM Başkanı Arslan: Mahkeme, hak eksenli yaklaşımını kararlılıkla sürdürmektedir

AYM'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle medya yayımlayan Arslan, "Anayasa Mahkemesi, tüm zorluklara rağmen demokratik hukuk devletini ve insanımızın temel haklarını koruma görevini yerine getirmek için çalışmaya devam etmektedir "dedi

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin 59. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Arslan yazılı açıklamasında,  Anayasa'nın "hürriyetçi demokrasi" özelliğine vurgu yaparak, "Anayasal demokrasinin bir yandan serbest seçimler sonucu iş başına gelenlerin yönetme yetkisini kullandığı, diğer taraftan da bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması için bu yetkinin sınırlandırıldığı bir hukuk düzenini öngördüğü bilinmektedir" dedi.

AYM'nin görev ve yetkileri kapsamında, anayasanın üstünlüğü ilkesini hayata geçirmenin, temel hak ve özgürlükleri korumanın gayreti içinde olduğunu vurgulayan Arslan, "Belirtmek gerekir ki Anayasa Mahkemesi, anayasal hak ve özgürlükleri koruyup geliştirme amacının bir gereği olarak hak eksenli yaklaşımını kararlılıkla sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.
 

thumbs_b_c_0b6d9b7dd1e19933d081f6353c2092cb.jpg
Fotoğraf: AA


AYM'nin ağır bir iş yükü olduğunu, özellikle bireysel başvuruların çok sayıda bulunduğunu vurgulayan Arslan şunları kaydetti:

Bir kez daha vurgulamak gerekir ki bireysel başvurunun amacı, her bir hak ihlalini gidermek değil ihlale yol açan nedenlerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır.

Bu kapsamda hukuk sistemimizin başta adil yargılanma hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlükleri güçlendirecek ve bunların kullanımını daha güvenceli bir hâle getirecek şekilde gözden geçirilmesi zorunludur.

Anayasa Mahkemesi sadece bireysel başvuruda değil norm denetiminde de benimsediği hak eksenli yaklaşımla temel hak ve özgürlüklerin korunmasına ve standardının yükseltilmesine önemli katkılar sunmaktadır.

Kısacası Anayasa Mahkemesi, tüm zorluklara rağmen demokratik hukuk devletini ve insanımızın temel haklarını koruma görevini en iyi şekilde yerine getirmek için çalışmaya devam etmektedir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU