Biden "Ermeni soykırımını" tanıyacak mı? ABD basını ne dedi?

ABD'nin önde gelen yayın organlarına konuşan kaynaklar, Biden'ın kararını verdiğini öne sürdü

Biden, geçen sene yaptığı açıklamada, başkan seçilmesi halinde 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını öngören kararı destekleyeceğini belirtmişti (Reuters)

ABD'nin etkili gazeteleri ve haber ajansları, çeşitli kaynaklara dayandırdıkları haberlerde Başkan Joe Biden'ın bu hafta sonu 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanacağını yazdı.

Wall Street Journal gazetesi, William Mauldin imzalı haberde, adı anılmayan ABD'li yetkililere göre Biden'ın Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilere yönelik olayları resmen "soykırım" olarak tanımaya hazırlandığını belirtti.

"Türkiye, ABD'nin İncirlik üssünü kullanmasını engelleyebilir"

Gazeteye konuşan yetkililer, nihai kararın henüz alınmadığını ve Biden'ın önceki başkanlar gibi "soykırım" ifadesini kullanmadan sembolik bir açıklama yapabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wall Street Journal, ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde Biden'ın kampanyasının "Ermeni Soykırımı"nın tanınacağı yönündeki açıklamasını da hatırlattı. Gazete, bazı analistlere göre Biden'ın "soykırım" ifadesini kullanması halinde Ankara'nın Amerikan yerlilerine yönelik muameleye dikkat çekerek, diplomatik protesto adımı atarak ya da daha düşük bir ihtimalle ABD'nin İncirlik üssünü kullanmasını engelleyerek yanıt verebileceğini aktardı.

Başkan'ın söz konusu ifadeyi kullanmasının Türkiye'yle ilişkilerde daha fazla gerilim yaratacağı belirtilen haberde, son yıllarda Ankara'nın Moskova'dan S-400 alma kararı ve insan hakları konuları nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüye gittiği kaydedildi.

New York Times: İşbirliğini riske atabilir

New York Times da, "iç tartışmaları bilen kaynaklara" dayandırdığı haberde, Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlayacak görevdeki ilk ABD Başkanı olmasının beklendiğini bildirdi. Haberde, ABD yönetimindeki tartışmalarla ilgili bilgi sahibi bir ABD'li yetkilinin, Biden'ın konuyla ilgili bir açıklama yayımlamaya karar verdiğini söylediği aktarıldı.

Kararın Türkiye'yle ilişkiler açısından Biden yönetimi için bir erken test olarak görüldüğünü kaydeden gazete, Türkiye'nin atacağı adımların bölgesel askeri çatışmalarda veya diplomatik çabalarda işbirliğini riske atabileceği yorumunda bulundu.

CNN'e konuşan kaynaklar: Biden fikrini değiştirebilir

CNN televizyonuna konuşan kararla ilgili bilgi sahibi iki kaynak, Başkan Biden'ın 24 Nisan'daki Anma Günü'nde resmi bir açıklama yapıp "soykırım" ifadesini kullanmayı düşündüğünü ancak kararını değiştirebileceğini ifade etti.

Bir başka kaynak da, ABD'li yetkililerin yönetim dışındaki müttefiklere Başkan'ın "soykırım" ifadesi kullanacağı yönünde işaretler gönderdiğini söyledi. CNN, Biden'ın göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aramadığını da hatırlattı.

Parlamenterlerden Biden'a mektup

Associated Press haber ajansı, adını açıklamak istemeyen bir ABD'li yetkilinin Biden yönetiminin dün itibariyle Türkiye'yi konuyla ilgili bilgilendirmediği ve Başkan'ın fikrini değiştirebileceği yönündeki açıklamasını aktardı.

Bazı parlamenterlerin ve Ermeni kökenli aktivistlerin Biden yönetimini "soykırım" ifadesini kullanması için ikna etmeye çalıştığını kaydeden ajans, yüzden fazla ABD'li parlamenterin de Biden'a bu yönde bir çağrıyı içeren mektuba imza attığını belirtti.

Reuters'a konuşan bir kaynak da, "Anladığım kadarıyla başkan kararını verdi ve cumartesi yapacağı açıklamada ‘soykırım' kelimesini kullanacak" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times, CNN, AP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU