Altaylı'dan Varank'a: Ortada pandemi yokken aşı çalışmalarına başlamış olmak müthiş ötesi bir öngörü

Habertürk yazarından kendisine "çok bilmiş" diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı'na yanıt geldi

Fotoğraflar: AA

Habertürk gazetesi yazarı Altaylı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın "30 Ocak 2020'de yerli aşı için gönüllü olacağıma söz verdim" ifadelerine atıf yaparak, "Çin dışında bu hastalığa rastlanmamışken ya da rastlandığı açıklanmamışken bunun aşısını bulma çalışmalarına başlamış olmak müthiş ötesi bir öngörüdür" ifadelerini kullandı.

Habertürk yazarı Fatih Altayı, dün kaleme aldığı köşe yazısında yerli aşı çalışmalarına katılan Varank hakkında şu satırları kaleme aldı:

Gürsel çiftinin VLP aşısının Faz 1 çalışmalarında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da gönüllü denek olmuş. Doğrusu şaşırdım. Çünkü bildiğimiz kadarı ile bakanlar daha önce aşılanan grup içindeydiler. Bakan Varank bu hakkını kullanmadı ve şimdiye dek aşı olmadı ise ilginç. Yok eğer aşısını oldu ise şimdi başka bir aşı çalışmasına denek olması mümkün değil, doğru da değil.  Çünkü daha önce aşı olmuş olmak Faz 1 çalışmasını bozacak bir durum.

Varank, bunun üzerine Altaylı’ya Twitter üzerinden yanıt vererek “30 Ocak 202’de aşı geliştirmek isteyen hocalarına söz verdiğini” söyledi:

Altaylı, bu mesajında kendisine “çok bilmiş” ifadesini kullanan Varank hakkında bir yazı daha kaleme aldı.

30 Ocak 2020’de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rastlanmadığını hatırlatan Altaylı, özetle şunları yazdı:

Bana verdiğiniz yanıtta, 30 Ocak 2020’de Gürsel çiftine aşı çalışmalarında denek olma sözü verdiğinizi belirtmişsiniz. Bu gerçekten kutlanması gereken bir öngörü. Çünkü biliyoruz ki, COVID-19 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan eyaletinde ilk kez görüldü. Dünya Sağlık Örgütü ise bunun bir “küresel salgın” olduğunu 11 Mart’ta ilan etti.

Bu durumda daha ortada bir pandemi yokken, Çin dışında bu hastalığa rastlanmamışken ya da rastlandığı açıklanmamışken bunun aşısını bulma çalışmalarına başlamış olmak müthiş ötesi bir öngörüdür. Aşı çalışmalarına 24 Ocak 2020’de başladığını açıklayan Biontech’in patronu Uğur Şahin ile hemen hemen aynı anda hatta belki ondan da önce bunun bir pandemi olacağını hissetmek ve aşı çalışmalarına başlamak alkışlanmaya değer.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU