Rus istihbaratı: Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'ya suikast düzenleyerek darbe yapmayı planlayan kişiler yakalandı

Konuya ilişkin açıklama yapan Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, "ABD istihbaratı ile bağlantısı olduğunu öne sürdüğü kişilerin kendisine ve çocuklarına suikast planladığını" iddia etti

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko / Fotoğraf: AA

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova’da düzenlediği operasyonda Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya suikast planladığı iddia edilen kişileri yakaladı.

Belarus Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) ile birlikte operasyonu gerçekleştiren FSB, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, düzenlenen operasyonda ABD-Belarus çifte vatandaşlığına sahip olan Yuriy Zyankoviç ve Belarus vatandaşı Aleksandr Feduta'nın yakalandığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yakalanan kişiler Belaruslu ve Ukraynalı aşırı milliyetçilerle birlikte Belarus’ta ‘renkli devrim’ senaryosu çerçevesinde askeri darbe ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya suikast düzenlemeyi planlıyorlardı.

Söz konusu kişilerin internette gizli sohbet programı üzerinde darbe planlaması yaptığı belirtilen açıklamada, bu kişilerin Moskova’da gizlice muhalif görüşe sahip bir Belaruslu general ile buluşmaya karar verdiği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Planın başarılı olması için Belarus’un tüm üst düzey yöneticilerin öldürülmesi gerektiğini söylediler"

Zyankoviç’in ABD ve Polonya ile istişare yaptıktan sonra Moskova’da bir restoranda söz konusu buluşmayı gerçekleştiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Toplantıya katılanlar Belaruslu generale, planların başarılı bir şekilde uygulanması için Belarus’un tüm üst düzey yöneticilerin öldürülmesi gerektiğini söylediler. Halka seslenmek için televizyon ve radyo kuruluşlarına el konulması, polis ve içişleri bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerinin engellenmesi dahil askeri darbenin tüm ayrıntılı planları ortaya konuldu. Kolluk kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin eylemlerinin zorlaştırılması için Belarus’ta enerji sisteminin kapatılması planlandı. Silahlı oluşumlar aktif fazda devreye sokulacaktı.
Rus istihbaratı, planlamadaki nihai hedefin, cumhurbaşkanlığının ortadan kaldırılmasıyla Belarus’un anayasal sistemini değiştirme ve ülke yönetiminin ulusal uzlaşma komitesine teslim etme olduğunu kaydetti.

"9 Mayıs için plan yaptılar"

FSB’nin açıklamasında, söz konusu muhalif kişilerin askeri darbe yapmak için yer ve zaman olarak Minsk’te 9 Mayıs Zafer Bayramı’nda yapılacak askeri geçit törenini planladığı kaydedildi. Darbe ve suikast planlaması suçlaması ile gözaltına alınan kişilerin Belarus’a teslim edildiği bildirildi.

Lukaşenko'dan açıklama: Çocuklarım da hedefte

Konuya ilişkin açıklama yapan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, "ABD istihbaratı ile bağlantılı kişilerin kendisi ile birlikte çocuklarına yönelik suikast planladığını" öne sürdü.

Yakaladıkları grubun hazırladıkları planı anlattığını aktaran Lukaşenko, "Bu işlerin yabancı istihbaratlara ait olduğunu ortaya çıkardık. Büyük olasılıkla CIA, FBI" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisine yönelik ABD istihbaratı tarafından suikast planını sorduğunu, ancak Putin’in Biden’dan bu hususta bir cevap alamadığını açıkladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU