Birleşik Krallık’ta Müslümanlar için ramazan ayında gece hizmet veren aşı merkezleri kuruldu

Londra'nın güneyindeki Sutton bölgesinde Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) katkısıyla Ramazan ayında akşam saatlerinde hizmet veren geçici Kovid-19 aşı merkezleri kuruldu

Britanya Müslüman Konseyi ve Britanya İslami Tabipler Birliği, kampanya düzenleyerek oruçlarının aşı nedeniyle zarar göreceği endişesi taşıyanları aşı olmaya çağırdı / Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık’ta, aşı olmanın orucu bozacağını düşünenler için ramazan ayında akşam saatlerinde hizmet veren geçici yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı merkezleri kuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Londra'nın güneyindeki Sutton bölgesinde Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) katkısıyla aşı merkezi oluşturuldu.

Britanya Müslüman Konseyi ve Britanya İslami Tabipler Birliği, kampanya düzenleyerek oruçlarının aşı nedeniyle zarar göreceği endişesi taşıyanları aşı olmaya çağırdı.

16 Nisan'da ilk kez hizmet veren merkez, 30 Nisan'da bir kez daha aşı olmanın orucu bozacağını düşünenler için iftar saatinden sonra kapılarını açacak.

Sadece Sutton'da değil, Müslümanların yoğun yaşadığı diğer kentler ve bölgelerde de belirli günlerde aşı merkezleri kuruldu.

"Kimsenin geride kalmasını istemiyoruz"

Merkezin sorumluluğunu üstlenen Doktor Kaşif Aziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam alimlerinin çoğunun, aşının orucunuzu bozmayacağını söylediğini anımsatarak, "Çünkü vücudunuza herhangi bir gıda girmiyor ancak biliyorsunuz, İslam'da görüşler geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. Farklı düşünceye sahip Müslümanlar var" dedi.

Aşının orucu bozacağına inananlara uyum sağlamak için merkezi kurduklarını anlatan Aziz, "Çünkü insanların sırf oruçlarını bozmaktan endişe ettikleri için geride kalmasını istemiyoruz. Bu yüzden kliniği kurduk. Endişesi olanlar, ramazanın bitmesini beklemek isteyenler var ama sorun şu ki, Kovid-19 hala burada ve ramazanda gitmeyecek, hala burada olacak. Bu yüzden hastalarımızın geride kalmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Aziz, 21.00-23.30 saatleri arası hizmet verdiklerini ve 100 kişinin kayıt olduğunu, ancak gelmeyeceklerin yerine de 10-15 kişiyi aşılayabileceklerini ifade etti.

"Bu bir ölüm kalım meselesi"

Aşı olanlardan Abdüllatif Osman, tanıdığı kişilerin hepsinin, aşı olmanın orucunuzu bozmadığını bildiğini ancak iyi bir İslami eğitim almayan kişilerin aksini düşünebildiğini ifade etti.

Huma Seyd de aşı olmanın çok önemli olduğunu belirterek, "Bu bir ölüm kalım meselesi. Zaten annemi, çok yakın bir zamanda, birkaç ay önce, Kovid-19 nedeniyle kaybettik aşıyı kaçırdı. Aile olarak bizim için aşı çok önemli. Endişeleri olanların endişelerini gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum çünkü bu gerçekten önemli ve sadece ben değil, birini kaybeden birçok insan var. Aşı olmanın sizin için veya çevrenizdekiler için gerçekten ne kadar önemli olduğunu birini kaybedene kadar anlamayabilirsiniz" diye konuştu.

Diyanet: Aşı orucu bozmaz

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücuda giren besleyici gıda ve vitaminlerin dışındaki maddelerin ise orucu bozmadığını söylemişti.

Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlardan yoğun olarak ‘Oruçluyken aşı olabilir miyiz?' soruları aldıklarını belirten Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da, “Din İşleri Yüksek Kurulu'muzun da açıkladığı gibi gerektiğinde oruçluyken aşı olmakta bir sakınca yoktur ve bu durum orucu bozmaz” dedi.

Bakan Koca'dan "iftardan sonra aşı" çağrısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ramazan ayına girilmesinin ardından son 2 gündür aşı randevularının azaldığına dikkat çekerek, "Hastanelerimizde gece saat 24’e kadar aşı randevusu verilmektedir. Gündüz vakit bulamayanlar için iftardan sonra aşı olma imkanı var. En önemli silahımız aşı. Sıranız gelmişse vakit geçirmeden aşı olun'' çağrısı yapmıştı.

Hızlı aşı kampanyası

Kovid-19 nedeniyle 127 binden fazla kişinin öldüğü Birleşik Krallık’ta, aralıkta tespit edilen virüsün daha bulaşıcı ve daha öldürücü yeni bir türüne bağlı olarak vakalar ve ölümler artmıştı.

Bunun üzerine 5 Ocak'ta üçüncü kez ulusal çapta karantinaya gitme kararı alan ülke, bir yandan da aşılama çalışmalarını yoğunlaştırmıştı.

Şu an 45 yaş ve üzerindekilerin aşılandığı ülkede 32 milyondan fazla kişiye ilk, 8,5 milyondan fazla kişiye de ikinci doz aşı yapıldı. Ülkede tüm yetişkinlerin temmuza kadar aşılanması planlanıyor.

Karantina ve hızlı aşılamanın etkisiyle ülkede Kovid-19 kaynaklı günlük ölümler 40'ın, vakalar da 3 binin altına düşmüş durumda.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU