AK Parti'den yeni kanun teklifi: Alkol, tütün ve akaryakıt sektörlerine teminat zorunluluğu geliyor

Sözkonusu sektörlerde ilk defa yapacaklardan 10 milyon TL, işini sürdürenlerden ise 100 milyon TL'ye kadar teminat alınacak

Fotoğraf: AA

AK Parti, Vergi Usul Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Kanun teklifi yasalaşırsa tüm akaryakıt ürünlerinde hem tütün ve alkol ürünlerinde ilk defa teminatlı uygulamaya geçilecek. Sözkonusu sektörlerde ilk defa yapacaklardan 10 milyon TL, işini sürdürenlerden ise 100 milyon TL'ye kadar geçmiş yıl cirosunun yüzde 1'ine kadar teminat alınması ön görülüyor.

Teminatını yatırmayanlar ise 25 binden TL'den 1 milyon TL'ye kadar cezalarla karşı karşıya kalabilecek. Ayrıca teminatın yatırılmaması halinde faaliyet izni verilmemesi gibi üçüncü aşamaya geçilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mali alanda otomasyon sistemlerine sahte fatura ticaretine yönelik tedbirler getiriliyor, otomasyon sistemi öncelikle otomasyonu kuracak olanların piyasa aktörlerinden ayrılması için EPDK tarafından lisans alma zorunluluğu getiriliyor. Lisansı olanlar otomasyon kurabilecek, otomasyonu kuran dağıtımcı şirketlerle birlikte sonuçlardan sorumlu olacak.

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, daha önce yapılan düzenlemelerle fiili akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi bakımından önemli ilerleme kaydedildiğini vurgulayarak, "Şimdi de özellikle mali alanda, bir yandan otomasyon sistemlerinde, diğer taraftan sahte fatura düzenleyerek piyasayı ve rekabeti bozan, vergi kaçakçılığına fırsat veren uygulamaların önüne geçmek suretiyle de bu alanı tabiri caizse 360 derece düzenleyerek, hem akaryakıt kaçakçılığını hem vergi kaçakçılığını önlemeyi hem de kayıt dışı ekonomiyi minimize etmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU