Çavuşoğlu - Dendias ortak basın toplantısında kriz: Kabul edilemez ithamlarda bulundu

Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ortak basın toplantısı düzenledi. Dendias'ın suçlamalarına Çavuşoğlu sert yanıt verdi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın ortak basın toplantısında kriz yaşandı.

Dendias'ın Türkiye'nin ülkesinin egemenlik haklarını ihlal ettiği yönündeki suçlamaları karşısında Çavuşoğlu, "Kabul edilemez ithamlarda bulundu. Türkiye, kendi haklarını korumaya muktedirdir" dedi. 

Çavuşoğlu'nun tepkisini Dendias'ın "Ancak ihlal edilemez bir kural var, bu da bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermekten geçer. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse, bunu tekrarlarsa o zaman masada olan önlemler gündeme gelecektir" ifadeleri çekti. 

Dışişleri Bakanı, "Basın önünde ağır ithamlarda bulunursanız ben de bunun cevabını vermek zorundayım. Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği söylemini kabul etmemiz mümkün değildir. Türkiye'ye yönelik ithamlar kabul edilemez. Türkiye kendi haklarını ve Kıbrıs Türk halklarının haklarını korumaya muktedirdir" sözleriyle yanıt verdi.

İki ismin toplantısı sakin ve karşlılıklı iyi niyet göstergeleriyle başladı. 

Yunanistan'la sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inandıklarını bildiren Çavuşoğlu, iki ülke için "Oldu bitti ve provokatif söylemlerden uzak durulmalıdır" temennisinde bulundu.

Dendias ise, "Türkiye'yle birlikte ekonomi alanında pozitif gündem oluşturabileceğimize inanıyoruz" sözleriyle başladı ve ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini bildirdi.

Toplantı, Çavuşoğlu'nun "Türkiye, AB'den çekinmiyor, iki komşu olarak sorunlarımızı çözebiliriz, başkası çözemez, başkası silah satar" ifadeleriyle son buldu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU