Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'un Montrö ile yakından uzaktan alakası yok

Gençlerle bir araya gelen Erdoğan, Kanal İstanbul, emekli amirallerin bildirisi ve İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili gelen sorulara cevap verdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gençler ile bir araya geldi.

Erdoğan, söyleşide gençlerden gündeme ilişkin gelen soruları da cevapladı.

Bir gencin 104 emekli amiralin imzaladığı bildirisiyle ilgili gelen bir soruya cevap veren Erdoğan, "Askerin emeklisi ya da emekli olmayanı olmaz. Asker askerdir" dedi.

Kendisinin Cumhurbaşkanı olarak ordugunun başkomutanı olduğunu ifade eden Erdoğan şöyle devam etti:

Siz 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorunuz. Bu sizin özgürlüğünüzle alakalı bir konu değil. Zaten içinizde bunu alışkanlık haline getirenler var. Çok seviyorsanız kalkıp siyasete soyunuyorsunuz. Ama koordine olan aynı düşünce kalıbı içerisinde böyle bir metnin ortaya konulmasını bir başkomutan olarak bir cumhurbaşkanı olarak ülkemin birlik beraberliği huzuru noktasında bunu teminle sorumlu bir insan olarak bunu kabul etmem mümkün değil. Süreç artık yargıdadır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kanal İstanbul'un Montrö ile alakası yok"

Kanal İstanbul ve Montrö konusuyla ilgili bir soruya yanıt veren Erdoğan, kanal ile ülkenin kendi egemenliğini tesis ettiğini savundu.

Erdoğan şunları kaydetti:

Montrö ile yakından ve uzaktan alakası yok. Montrö, İstanbul Bogazı ile alakalı sözleşmeydi. Dolayısıyla burada kendi bağımsızlığımızı kendi egemenliğimizi tamamen tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Şimdi Montrö ile yakından uzaktan alakası olmayan Kanal İstanbul ne yapacaktır? Çok daha huzurlu rahat olacaktır. Kanal İstanbulumuzu, İstanbulumuza kazandırdığımızda İstanbul çok çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak ve İstanbul Boğazı da çevrecilik açısından ciddi manada rahatlayacaktır.

"İstanbul Sözleşmesi kadın haklarına saygıyı getirmedi"

Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesinine ilişkin de gelen soruları değerlendirdi.

"İstanbul Sözleşmesi ne ülkemizde ne dünyada kadın haklarına saygıyı getirmedi" diyen Erdoğan, AB ülkelerinden 11 tanesinin de sözleşmeden çekilme aşamasında olduğunu öne sürdü.

Anayasa'da kadın haklarının korunduğunu, İslam'ın da kadına şiddetin haram olduğunu belirten Erdoğan, "Böyle bir sözleşmeye illa ihtiyacımız olursa bunun daha adil ve güçlüsünü "Ankara Sözleşmesi" diye bir sözleşme hazırlayarak yaparız" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU