İçişleri Bakanlığı'ndan "ramazan" genelgesi: Pide üretimi iftardan önce durdurulacak, toplu etkinliklere izin verilmeyecek

Yayımlanan genelgede, toplumsal hareketliliği artırmasından dolayı salgınla mücadele açısından risk oluşturacağı belirtildi

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine "Ramazan Tedbirleri" genelgesi gönderdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, genelgede, ramazanda geleneksel hale gelen bazı davranış ve uygulamaların, toplumsal hareketliliği artırmasından dolayı salgınla mücadele açısından risk oluşturacağı belirtildi.

Bu çerçevede, genelgede, ramazanda alınacak tedbirlere yer verildi.

Buna göre, vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek. Vatandaşların iftar veya sahurlarda misafir kabul etmemeleri konusunda farkındalıklarını artıracak faaliyetler ve duyurulara önem verilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığının duyurusuna uygun şekilde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da teravih namazlarının evde kılınmasına devam edilecek. 

Pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak

İftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide yoğunluğu nedeniyle pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek. İftardan sonra fırınlarda üretim, satış ve diğer hazırlık işlemlerine devam edilebilecek.

Ramazanla beraber türbe ziyaretlerinde yaşanabilecek artış ve bu şekilde oluşabilecek kalabalıkların oluşturacağı riske karşı yetkili birimlerce fiziki mesafe kurallarının eksiksiz uygulanması başta olmak üzere gerekli önlemlerin alınması sağlanacak.

Toplu taşımada araç ve sefer sayıları artırılacak

İftar vakitlerinin öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayıları artırılacak.

Ramazan boyunca yoğunlaşan mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak, fiziki mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecek.

Ramazan öncesi ve süresince alışveriş yoğunluğunun artabileceği göz önünde bulundurularak başta market ve pazar yerleri olmak üzere kalabalıkların oluşabileceği alanlarda fiziki mesafe koşullarının korunmasına yönelik her türlü tedbir alınacak. 

Ramazan ayını fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma ve işletmelere yönelik denetimler artırılacak, aykırı durumlarla karşılaşılması halinde gerekli adli ve idari işlemler ivedilikle yapılacak.

Ramazanda vali ve kaymakamlarca ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanacak, başta öksüz ve yetim çocuklar olmak üzere ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlara her türlü desteğin verilmesi hususunda azami gayret gösterilecek.

Ramazan'ın ilk günü uyarısı

İçişleri Bakanlığı ayrıca, "Sıkça Sorulan Sorular" kısmını güncelleyerek, "Ramazan ayı boyunca yeme- içme yerleri masada müşteri kabul edecekler midir?" sorusunu ekledi.

Bakanlık söz konusu soruya şu yanıtı verdi:

Son Kabine toplantısı sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandığı üzere Ramazan ayında yeme-içme yerleri paket servis esasına göre faaliyet gösterecek olup konuya ilişkin detaylar yarınki Kabine toplantısı sonrasında yayımlanacak Genelgemizde açıklanacaktır. Ayın tamamında olduğu gibi Ramazan’ın ilk günü olan 13.04.2021 Salı günü yeme-içme yerleri açık veya kapalı alanlarında masada müşteri kabul etmeyeceklerdir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU