Bahçe kuşlarının sayısı, insanların bıraktığı yiyecekler sayesinde artıyor

40 yıl önce bahçelerde nadiren görülen saka kuşu ve üveyik gibi kuşların sayısı son yıllarda artmaya başladı

Saka kuşu / Fotoğraf: The Independent

Bahçelerde 40 yıl önce ender görülen saka kuşu ve üveyik gibi kuşların nüfusu, insanların onlar için bıraktığı yiyecekler sayesinde artmaya başladı.

İngiltere’de yapılan araştırmaya liderlik eden Dr. Kate Plummer, “1970’lerde saka kuşları ve üveyikler bahçelerin %10’unda görülürdü. Şimdi ise %90’ında görülüyor” dedi.

1970’lerde ev sahipleri bahçelerine çoğunlukla fındık, yulaf ve tohum karışımları koyuyordu. O dönemde bahçelere gelen kuşlar serçe ya da sığırcıklardan oluşuyordu.

Nijer tohumu, kuş keki ve ayçekirdeği gibi satıştaki yiyecek seçeneklerinin artmasıyla uzun kuyruklu baştankara, kara başlı iskete, sıvacı kuşu ve şakrak kuşları da dahil olmak üzere birçok kuş türü daha fazla görülmeye başladı.

Bahçe kuşlarının yanında, onları avlayan atmacalar, saksağanlar, sülünler ve leş kargaları da daha iyi besleniyor. 
 


Öte yandan, ardıç kuşları gibi insanların bıraktığı yemlere nadiren gelen türlerin sayıları azalmaya devam ediyor.

The Independent’a konuşan Plummer konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bahçe yemliklerine düzenli ziyaretler 30’dan fazla kuş türünde nüfus artışı sağlamış gibi görünüyor. Bununla beraber yemlikleri ziyaret etmeyen kuşların durumunda bir değişiklik yok.”

Nature Communications adlı bilimsel yayında yer verilen çalışmaya göre, yalnızca İngilizler bahçesine her yıl 196 milyon kuşa yetecek kadar yiyecek bırakıyor. Bunun yıllık maliyeti ise 300 milyon sterlin (yaklaşık 2 milyar 300 bin TL).

Bilim insanları buradan hareketle, 1970’lerin başından bu yana kuş yemi satışlarının nasıl değiştiğini anlamak için yem ilanlarını inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun sonucunda kuş yemi satışının arttığını keşfeden araştırmacılar, kuşları beslemenin, bu hayvanların nüfusunu önemli ölçüde etkilediğini fark etti.

Hobi olarak görülen bu eylemin, kuş popülasyonunu yeniden yapılandırabildiğini belirten Plummer, “Kuşları beslerken aldığımız hazzın, bahçemizdeki doğal yaşam üzerinde dikkat çekici etkileri olabiliyor. Bu kesinliklikle düşündürücü” dedi.   

Araştırmacılar, kuşlar için bahçelerine yiyecek koyan kişileri, yem kaplarını temiz tutmaları ve türler arasında hastalık yayılmasına yol açmamaları konusunda uyarıyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU